ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

ΤΑ ΠΑΛΙΌΠΑΙΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΙΘΑΣΑ -50 χρόνια μετά

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΑ ΠΑΛΙΌΠΑΙΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΙΘΑΣΑ -50 χρόνια μετά 
 
Όταν έγραφε ο Νίκος ο Τσιφορος τα "Παλιόπαιδα τα Ατίθασα" σαν χρονογράφημα, σκιαγραφούσε την εποχή του, τότε που τα παλιόπαιδο ήταν ατίθασα, βγάζοντας με τον δικό τους τρόπο την γλώσσα στον καθωσπρεπισμό εκείνης της εποχής, όπου τα πάντα παίζονταν ανάμεσα στο παλάτι και στα στέκια της υψηλής κοινωνίας, και ο δήθεν μεγαλοαστισμός, που βρομούσε και έζεχνε από μακριά ταγκισμένη καμαρίλα με μια εσάνς βλαχομπαρόκ δηθενιάς με σκήπτρα, αλόγατα και άλλες ανακτορικές φανφάρες, έλυνε και έδενε. Και τότε το ζητούμενο ήταν η Κύπρος, μόνο που τότε έπαιζε το Ένωση.
 
Μέχρι που σε ένα ταξίδι του γερό Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον του βγήκε ο Τζόνσον ο president καουμποϋκα από τα δεξιά και του είπε "πάρε την Κύπρο να σας φύγει η έννοια να την κάνετε Ένωση και ΑΕΚ, αλλά δώσε βρε και εσύ εκείνο το ρημάδι το Καστελόριζο στον Τούρκο. 6 τετραγωνικά χιλιόμετρα πράγμα δίνεις, κοτζάμ Κύπρο παίρνεις, very good deal". Αλλά ο γερόΠαπανδρέου, που ήταν παλιά αλεπού του είπε "πριτς, Καστελόριζο δεν δίνω, μου έχει πει ο Αντώνης ο Καρράς τι έχει εκεί παρακάτω, δεν ειμεθα και Αμερικανάκια μεσιέ!"
 
Και βάλανε τότενες και αυτοί τους Παλατιανούς και τον Μητσοτάκη που είχε τότε υπηρεσία και το κάνανε εδώ American bar. Δύο χρόνια μετά, φώναξαν και από τας εφεδρειας και κάτι άλλα δικά τους καλόπαιδα, ο καλύτερος είχε πουλήσει την μάνα του, και" έκαναμαν Επαναστάσεις, και σε μας δεν λέτε τίποτα" , τα ξέρετε.
 
Στην λούφα μετά αυτοί αποσύρανε από την Κύπρο μια Μεραρχία, στρατά που είχε στείλει ο Παπανδρέου με παραλλαγή, μην γίνει καμία στραβή, πάρε και εσύ ένα Τομ Πάππας να κάνει ανάπτυξη, και θα κάνουμε και ημείς τα στραβά μάτια στα λαθρεμπόρια του Ωνάση και του Νιάρχου στα εμπάργκα του πετρελαίου στην Σ. Αραβία, τότε που ακόμα ήταν και Σαουδική.
 
Χτύπησαν και κάτι φλέβες με πετρέλαιο κατά την Καβάλα, ψιλόπράγματα μεν σε σχέση με τα άλλα, τα πιο κάτω, αρκετά δε για να πάρουν των εδώ τα μυαλά αέρα και να αρχίζουν να στρώνουν ουρανοξύστες στους Αμπελόκηπους. Αφού, σου λέει, Τέξας γίναμαν και δεν γίνεται να είσαι Τέξας την σήμερον ημέρα χωρίς ουρανοξύστες, να κατεβαίνει το σύννεφο να ξύνεται και να ανακουφίζειται δεόντως. Τα πήραν και στην κράνα όμως οι γείτονες που τότε ανακάλυψαν τι έχασαν με εκείνη την Συνθήκη της Λωζανης την εποχή που κανένας τους δεν ήξερε να κάνει μπάνιο στην θάλασσα.
 
Γνωστά τα επόμενα, έπεσε γκρίνια "γιατί καλέ εμείς στο πηγάδι κατουρήσαμε, δώσε και μένα μπάρμπα Σαμ" φώναζαν στα τουρκικά, τους την έδωσε την μισή την Κύπρο η αφορμή των εγκάθετων του Τομ Πάππας, που δεν γούσταρε να χάνει ντολαρς από τα διυλιστήρια και τα πλυντήρια ένεκα ενεργειακή κρίσις. Πάει έτσι η Κύπρος η μισή, as scheduled.
 
Πέρασαν τα χρόνια, δοκίμασε ένας Καραμανλής και ένας Παπανδρέου next generation μήπως το λύσει το θέμα Κύπρος, κουβάρι χειρότερο έγινε. Μέχρι που ανέλαβε υπηρεσία μια λαδωμένη Γερμανό- ποντικομαμη, που λάδι δεν έπιανε στα χέρια μόνο το έβλεπε να πηγαίνει πέρα δώθε, και ανέλαβε να καθαρίσει εκσυγχρονιστικά. Και τα έκανε και αυτός και οι δικοί του που τον ακολούθησαν με τις ίδιες συνταγές πιο μπάχαλο. Ανέλαβε να μας σώσει τότε το ιππικό του ΔΝΤ. Για να βάλει υποθήκη εκείνα που ήξερε ο γερό Παπανδρέου λέγοντας εκείνο το Όχι που τον έφαγε..
 
Και μετά είπαμε και πάλι Όχι σε ένα δημοψήφισμα που προκάλεσε ένας που τα κανάλια τον έλεγαν παλιόπαιδο. Όχι σε ένα ερώτημα που οι περισσότεροι δεν κατάλαβαν τι ρωτούσε, το νόμισαν μέρος του game που έπαιζε ο άλλος του game theory, τρομάρα του. Όχι Μην δώσεις τους υδρογονανθρακες κατάλαβε ο νεανίας ο ατίθασος . Και δεν τους έδωσε! 
 
Τον φάγανε τελικά και τον ατίθασο τον νέο για να αναλάβει ο επόμενος Μητσοτάκης υπηρεσίας να ολοκληρώσει το σχέδιο το ίδιο, τώρα που άρχισαν να γίνονται πολύ χρειαζούμενα για τους Ευρωπαίους, αυτά που ήξερε ο κυρ Αντώνης για το Καστελόριζο και βάλθηκαν όλα τα παλιόπαιδο του Σημιτισταν να βάλουν πλάτη να τελειώνουμε. Αντί για ΤομΠαππας έβαλαν κάτι άλλους του LNG να μοιράσουν χαρτί να γίνει παιχνίδι, σημαδεμενη η τράπουλα γνωστό και το τι θα γίνει, διαιτητής δικός τους. Ούτε ο Μαρινακης τέτοιο στήσιμο, παίζονται πολλά στο τραπέζι και περιμένουν από τα αέρια τα εισαγόμενα για να σωθούν πολλοί. Και ο διαιτητής, που χωρίς και αυτά μένει ρέστος και Πράσινη Ανάπτυξη, αυτή που πάει ασορτί με το ντολαρ, δεν βλέπει στον αιώνα τον άπαντα.
 
Δεν περίμεναν μόνο ότι τα ατίθασα τα παιδιά θα τους καταλάβαιναν και για το που το πάνε και για το πως, ότι θα καταλάβαιναν και τι παιχνιδάκι παίζουν και με κάτι άλλα παλιόπαιδα, που το έπαιζαν ατίθασα, αλλά που τελικά δεν ήταν τίποτα άλλο παρά τιθασευμένοι αρχοντοχωριατες της κορεκτίλας των βορείων προαστίων.
 
Το τι θα γίνει μετά;;
 
Όπως πάντα σε αυτό τον τόπο, επειδή στο τέλος όλα επαφίενται στο τελευταίο άρθρο του Συντάγματος, όλο και κάτι θα γίνει και τίποτα ατίθασα, σκόρπια προς το παρόν δώθε και κείθε, να μου το θυμηθείς θα τους το χαλάσουν πάλι το καρέ παίρνοντας σβάρνα τα μαχαιροπήρουνα πάλι. Όπως σε εκείνη την τελευταία σκηνή του Θιάσου του Αγγελόπουλου. 
 
Όπως ακριβώς τους το χάλασαν και πριν 50 χρόνια και κάτι άλλα, που τους λέγανε αλήτες. Αυτούς που δεν έτρεξαν να πιάσουν πόστα και στασίδια σε φράξιες για να καταλήξουν, στο τέλος, υπηρετικόν προσωπικόν του πρίγκηψ του Ρενιε ντε Μονακό. Μεγάλα παλιόπαιδα αυτά, παλιοπουρά πλέον, και καθόλου ατίθασα.
 
Υ.Γ Στίς μέρες μας όμως έχουμε νέας σοδειάς παλιόπαιδα ατίθασα και χάρις στις δικές τους αγριοφωνάρες έστω και την τελευταία στιγμή η Κυπριακή κυβέρνηση (και φοβούμενοι τα κλωτσίδια που θα έπεφταν) ξύπνησε και κινήθηκε και ανάγκασε Ισπανία και Πολωνία να αποσυρθούν από τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το ψευδοκράτος στην Κύπρο ΕΔΩ...
 
Δεν το λέω μόνο εγώ αυτά, αλλά και ο Τσιφόρος, πολύ προφητικά με τον τρόπο του πριν 60 χρόνια και βάλε.
 
Μετά της καλημέρας μου....σε όλα τα Ατίθασα. Το νου σας .!
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν τα γράφεις όλα, υπάρχει και πρήκουελ... Όταν η Ένωση πήρε έγκριση και μαζεύτηκαν όλοι να υπογράψουν και να το γιορτάσουν, καλέσανε και τα όργανα και ξάφνου ο παπα-Μούσκιος άρχισε να λέει για τη νύφη ότι είναι βατεμένη και παρθενοραμμένη και ακύρωσε το γάμο. Αλλά αυτά ζέχνανε Αγγλεταίρα και ΑΚΕΛ-εταίρα οπότε ο αδελφός Τσιφόρος παρέλειψε να τα αναφέρει. Βέβαια το πατριωτικό καθήκον των μαυραγοριτών θα ήταν να τον βάλουν να υπογράψει με το πιστόλι στο κρόταφο, να τον κάνουν κεμπάπ ψιλοκομμένο χειροποίητο και μετά να βγάλουν ανακοίνωση ότι ο παπα-Μούσκιος εκοιμήθη ένεκα σοβαρού ισχαιμικού επεισοδίου. Αλλά μαυραγορίτες ήτανε, το μυαλό τους μέχρι την τιμή του λαδιού έφτανε...