ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Περί των 6 μιλίων, της ΑΟΖ και κάτι διαβατήρια για Ρόδο (Ή γιατί επιμένει ο Ερντογάν στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών) και ένα προπέτασμα καπνού

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Περί των 6 μιλίων, της ΑΟΖ και κάτι διαβατήρια για Ρόδο (Ή γιατί επιμένει ο Ερντογάν στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών) και ένα προπέτασμα καπνού.

Να, κάτι τέτοιες ερωτήσεις σαν κι αυτές μου κάνει ο Φώντας  και δεν τις μπορώ γιατί με κάνουν να το ψάχνω. Και το έψαξα.
 
✔️Η εθνική κυριαρχία επί της θαλάσσης πάντα καθορίζονται από το βεληνεκές των παράκτιων πυροβόλων. Νησιών και ηπειρωτικών. Full stop, παράγραφος.
 
🔺️Μέχρι το 1931, τα χωρικά μας ύδατα, μαζί με τον αέρα από πάνω τους ήταν, όπως παντού, στα 3 μίλια, δηλαδή στα 5 χιλιόμετρα περίπου. Τόσο μακριά έριχναν τα αρχαία κανόνια εκείνης της εποχής. Μετά έγιναν 6 μίλια, πήγε ο Μεταξάς μετά να κάνει τον εναέριο χώρο στα 10, που πας καημένε Καραμήτρο του είπαν τα τότε αφεντικά μας, οι Εγγλέζοι. Γιαβολ είπε αυτός και το γύρισε πίσω στα 6. Και ζήσαμε έτσι ειρηνικά με τον γείτονα, που ακόμα δεν ήξερε μπάνιο και δεν γνώριζε κατά που πέφτει η θάλασσα, μέχρι την δεκαετία του 70.
 
🔺️Μέχρι που το 82, μια διεθνής διάσκεψη για την Θάλασσα ξεπέρασε τα όρια της Αιγιαλίτιδας ζώνης, της κυριαρχίας στο υπέδαφος, στα ψάρια και τα πετούμενα, που παρέμεναν κυριαρχικό δικαίωμα πέραν της αμφισβήτησης του παράκτιου πυροβολικού, και δημιούργησαν την έννοια της ΑΟΖ. Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη δηλαδή. Σε δικαιώματα δηλαδή οικονομικής εκμετάλλευσης της αλιείας και ότι υπάρχει στον βυθό στο υπέδαφος του 200 μίλια μακριά από εκεί που τελειώνει η εθνική κυριαρχία κάθε κράτους. Και η πλεύση σε αυτήν θεωρείται σε διεθνή ύδατα. Αν συναντηθεί με ΑΟΖ αλλού κράτους, τότε μοίρασμα στην μέση, λέει, αυτό θα είναι το όριο. Η ανάγκη των θαλάσσιων εξορύξεων και της αλιείας του μπακαλιάρου ένεκα. 
 
Φυσικά δεν θα αργήσει και πολύ η ημέρα που και η ΑΟΖ θα συμπίπτει με τα όρια της πλήρους εθνικής κυριαρχίας. Ήδη ο θείος Σαμ έτσι συμπεριφέρεται στα δικά του 200 μίλια με το πρόσχημα του ελέγχου της ναυσιπλοΐας για τρομοκράτες. Μέχρι εκεί, τουλάχιστον φτάνει σήμερα η εμβέλεια των πυραύλων που αντικαθιστούν σιγά σιγά τα Boffors του 40 στα παράκτια πυροβολία, επί των οποίων έκανα στην Σάμο και εγώ το 84 ασκήσεις τάξης νο1, νο2, σκοπευτής, πυροβολητής, αρχηγός στοιχείου, ετοιμότητα 2 λεπτών, διατάξτε κλπ.
 
Τι σημαίνει τώρα η αποστρατικοποίηση των νησιών που μας ζητούν θεοί και δαίμονες για να τα βρούμε τώρα με τον Ερντογάν στην μοιρασιά της ΑΟΖ μας, όπως στον χάρτη;; Γιατί τρέχει για να προλάβει ο άνθρωπος να τα βάλει υποθήκη πριν καταρρεύσει τελείως η οικονομία του και τα πάρει μαζί του προίκα στην πορεία της γείτονος προς την οικονομική ζώνη του αντι-δολαριου Ρωσίας, Κινας, Ιράν κλπ δυνάμεων;;
 
Σημαίνει την παραδοχή μας ότι τα νησιά δεν ανήκουν στην δική μας κυριαρχία αλλά θα καλύπτεται η θάλασσα και ο αέρας γύρω τους από τα παράκτια πυροβόλα, τα drones τα ελικόπτερα έρευνας-διασωσης και πυραυλάκια του Ερντογάν! Και η ΑΟΖ τους φυσικά. Αυτό δηλαδή που επιδιώκει είναι να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λωζανης του 1923, της εποχής που δεν ήξεραν οι γείτονες μπάνιο, η Συνθήκη που τον πνίγει. Όπερ σημαίνει:
 
✔️Για να πας από τον Πειραιά στην Ρόδο ή την Σάμο θα πρέπει να έχεις και διαβατήριο, μη τύχει και σταματήσει το καράβι η τουρκική ακτοφυλακή για έλεγχο! Και οσονούπω πάρε μαζί σου και ξένο συνάλλαγμα, τίποτα ψηφιακά ρούβλια νέας κοπής για να πληρώσεις τις ξαπλώστρες στην Λίνδο. 
 
Αλλά εφ' όσον πάψει να ισχύει έτσι η ντε φακτο η Συνθήκη της Λωζανης, τότε τα Δωδεκάνησα επιστρέφουν στην Τουρκία, και αποκτάει και αυτή εδαφικά δικαιώματα και στην Κύπρο. Η δε Άγκυρα ξαναδιεκδικεί τα δικαιώματα της στις παλιές της κτήσεις στην Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή! Γεωστρατηγικά και γεωοικονομικό το παίγνιο τεραστίων διαστάσεων.
 
Υπάρχει άνθρωπος σοβαρός σε αυτόν τον τόπο που δέχεται κάτι τέτοιο να μπαίνει σαν θέμα διαπραγμάτευσης, όπως πρότειναν εμμονικα μέχρι τώρα κάτι Ροζακηδες και λοιπές δυνάμεις του απανταχού Σημιτισταν δια της Μητσοτάκης ΑΕ,;; Άνθρωποι που δεν έχουν καταλάβει ακόμα πόσο πολύ έχει μεταβληθεί ο κόσμος γύρω μας από την εποχή που παρέδιδαν τον Οτσαλάν;; Η λογικός άνθρωπος που να καταπίνει αμασητη την σιωπηρή αποστρατιωτικοποίηση των νησιών Ανατολικά του 25ου Μεσημβρινου στέλνοντας τα βαρέα τους όπλα, παράκτια και αντιεροπορικα, στην Ουκρανία;;
 
Όσο προπέτασμα καπνού και να σηκωθεί από την στημένη προπαγάνδα που κυριαρχεί αυτήν την στιγμή στα ΜΜΕ, οι επιδιώξεις του εδώ βαθέως κράτους (10 φαμίλιες και 4 Τράπεζες) για "συνεκμετάλλευση" με το βαθύ κράτος της Τουρκίας επί των μυστικών συμφωνιών Μητσοτακη-Ερντογαν, δεν κρύβονται. 
 
Το μόνο άγνωστο, ακόμη, είναι το πότε θα μπει και στα όρια της εδώ ΑΟΖ το σύνορο Ανατολης-Δυσης, με την Τουρκία να προσκολλάται τελεσίδικα στο άρμα της Ανατολής και του αντιδολάριου του Πούτιν. Τον Αύγουστο στην σύνοδο των ΒRICS ή 10-12 μήνες μετά;;
 
Τι δεν καταλαβαίνεις για το με ποιους εθνικά επικίνδυνα προδοτες μπλέξαμε;;
 
Δεν το κρύβουν άλλωστε...πείτε μου σε ποια βοϊδοσχολή διδάσκεται η υποχώρηση και ο ακρωτηριασμός εθνικής κυριαρχίας ως ελιγμός που λένε κάποιοι;;
 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΆΠΟΙΕς ΣΚΌΡΠΙΕς ΣΚΈΨΕΙς
Α Ο Γκείτονα καλοβλέπει τον 25ο Μεσημβρινό από το 1973
Β Εχουμε ήδη παραχωρήσει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στου Τούρκους α) στο ψάρεμα, β) στονέλεγχο των ροωών των "μεταναστών"
Γ Εχω ξαναγράψει για Κύρα Αδάμ και "χάρτη Μπάιντεν, τώρα όμως " ο χάρτης που έβγαλε ο Κωττάκης μέσα στον Ιούνη ίναι ακόμα χειρότερος, με τις 3 ζώνες "ζωτικού χώρου" που ζητάει ο Ερντο από τον συνέταιρο Μιζοτάκη έχει 2 μισοφέγγαρα που ξεκινάνε α) από Τροία έως έξω από τη Χαλκιδική (με Σαμοθράκη-Ζουράφα με τα πετρέλαια και Θάσο "αποκεί"), β) ένα που πιάνει από Ρόδο και φτάνει Κύθηρα-που επισκεπτονται πάλι κάποια καράβια επενδυτών όταν ξεμακραίνουν από τη ρότα για -και καλά - Ιταλία, και μία ευθεία καταμεσής του Αιγαίου (οριζόντια) που φτάνει έξω από τη Ραφήνα-όπως τότε , με τη φρεγ'ατα που πηγε να πει έν "γεια " στον κουμπάρο του Ερντο
Δ) μέσα στο 2023 , Μιζότάκης ,Π'αιατ, -νομίζω και (τσου)Τσουνης, μίλησαν για "νησιά του ΝΑΤΟ"
Εχω τρέλλα με την ιστορία , και έχω διαβάσει πολλά και διάφοραβιβλία, η γενική μου αίσθηση σ'ότι αφορά τον Αίμο είναι ότι το 1800 οι "σύμμαχοι" διέλυσαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία, με τους Βαλκανικούς την μίκρυναν, το 1922 μείωσαν την Ελλάδα στην αποκεί μεριά,το 74 ξεκίνησανβ την επιστροφή της Κύπρου στην Τουρκία,και τώρα θέλουν να επιστρέψουν και Αιγαίο-Θράκη-Αλβανία-Σκόπια-Κοσσυφοπέδιο

Απελπισία με πιάνει, τουλάχιστον ήρθε η καινούργια καμαριέρα σήμερα, και έχω κάτι να ελπίζω...
Ξενοδόχωφ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

"Απελπισία με πιάνει, τουλάχιστον ήρθε η καινούργια καμαριέρα σήμερα, και έχω κάτι να ελπίζω..."

Καλησπέρα κ.Ξενοδόχε...παλαιότερα με έπιανε και μένα απελπισία...αλλά τώρα πλέον το θεωρώ ως χρυσή ευκαιρία για να ξεμπερδεύουμε με το ελληνόφωνο κουνάβι που κατοικεί στην χώρα των Ελλήνων.Κάποια στιγμή θα αναφερθώ εκτενώς στην ελληνική ερπετοπανίδα, σε φίδια, σαύρες και σαμιαμίδια… τίποτα δεν έχει αλλάξει,εδώ και αιώνες.

Αυτό που γίνεται στην χώρα των Ελλήνων είναι μοναδικό σε όλων τον πλανήτη. Μέσω της προπαγάνδας και του δόλου χρησιμοποιούν τον φόβο και την ελπίδα σε ένα σύνολο από αίολες ενοχές, και πλαστά αντίθετα... ώστε για άλλη μια φορά να παραπλανήσουν τον λωτοφάγο κάτοικο της χώρας των Ελλήνων.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Εμείς συμφωνούμε στο να έρθουν σκληρότερα μέτρα... όσο ποιο σκληρά οικονομικά μέτρα, τόσο ποιο καλά. Να αρχίσυν να μπουκαρουν οι εχθροί από όλες τις μεριές.Μέχρι οι λωτοφάγοι της χώρας των Ελλήνων, τολμήσουν να πάρουν το μέλλον τους στα χέρια τους. Αν πάλι οι λωτοφάγοι δεν τολμήσουν να αναλάβουν την ζωή τους... τότε θα πεθάνουν στην απόλυτη σιωπή και ησυχία χωρίς να ταράξουν καθόλου το πέρασμα της ιστορίας.