ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΚΟΛΛΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ "ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ"

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΚΟΛΛΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ "ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ" ( Άσκηση διατύπωσης ρεαλιστικών θέσεων για την μεθεπόμενη κυβερνητική περίοδο, δηλαδή μετά το οριστικό κλείσιμο της παρένθεσης Μητσοτάκης and Co)

Δύσκολη η άσκηση. 
 
Πως να πεις κάτι χρήσιμο, που να έχει νόημα για την "επόμενη ή έστω την μεθεπόμενη ημέρα" χωρίς να λες κοινοτυπίες περί χρηστής διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων (που ξέρεις ότι δεν δουλεύουν πλέον μέσα στην πολυπλόκοτητα ενός νέου, αχαρτογράφητου ακόμα, κόσμου της πρώην παγκοσμιοποίησης, που τελείωσε).
 
Ή γενικόλογες παπαρίτσες του τύπου " να πουλάμε έξω ακριβά σε συσκευασία μύθου" για να τα κονομησουμε". Τόσο γενικές, που θα μπορούσαν να ήταν "ουαου ρε, τι είπες τώρα" την δεκαετία του 50, του 70 ή και του 90. Τόσο παπαρίτσες ώστε να προκαλούν το γέλιο κάθε πέτρας αρχαιολογικού χώρου που μας βλέπει να κατρακυλάμε συνεχώς στην διεθνή ανταγωνιστικότητα, βλέποντας και την βιομηχανία των rooms to let να καταρρέει στην Μύκονο φέτος (τελευταίο χαστούκι στα εγχώρια παπαγαλάκια η έκθεση της ΙΜD κάτωθεν στο *)
 
Προσπαθώντας να πω κάτι χρήσιμο, θεώρησα ως καλή πρακτική να τσιμπήσω τέσσερα μόνο παραδείγματα από εκεί έξω που, κατά την γνώμη μου, θα σηματοδοτήσουν τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις των επόμενων 10-20 χρόνων. Παραδείγματα και για να πατήσουμε πάνω τους, μπας και καταφέρουμε να κάνουμε κάτι πιο σωστό στον τρίτο αιώνα της ιστορίας μας ως κράτος.
 
🔸ΝΈΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ (τώρα και Σουηδία, Μ. Βρετανία...)
Από αυτήν, οι θετικές εμπειρίες από τα πειράματα περιορισμού του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας δραστικά, χωρίς μειώσεις αποδοχών.
 
-Είτε με κίνητρο τον περιορισμό, έως και στο μηδέν, των εργοδοτικών εισφορών όταν, δια του περιορισμού αυτού δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας (κάτι πήγε να πει και εδώ ο καθηγητής Γιώργος Σταμπουλης αλλά τον έφαγε η ακαδημαϊκή μαρμάγκα κάποιας άλλης γραμμής, που αυτά δεν τα πιστεύει). 
 
-Είτε για να αυξηθεί με μια τέτοια μεταρρύθμιση η παραγωγικότητα της εργασίας, που θέλουμε δεν θέλουμε, αλλάζει σε πιο υβριδική κατάσταση.
 
Κάνοντας έτσι τους νεοφιλελε δήθεν ειδικούς να σκίζουν πτυχία, αφού μια τέτοια μεταρρύθμιση, οδηγεί σε αύξηση κατά 28% της παραγωγικότητας λέει, επενδύοντας χωρίς νέες επενδύσεις παγίων στην εργασία, τους. (Αφήνω τους θεωρητικούς οικονομολογους διαπιστωσάκηδες να υπολογίσουν το πόσα κιλά αύξηση και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.
 
Για να τελειώνει μια ακόμα δογματική εμμονή ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με το αντίθετο. Με την μείωση μόνο του εργατικού κόστους, δοξασία που ήδη κατέρρευσε αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ και ακολουθούν πλέον και όλοι (εκτός των καθυστερημενων εγχώριων νεοφιλελέ ζαβών στην ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ-ιδεολογική τάση Σημιτη.) Τις δοξασίες δηλαδή που αποτελείωσε η ενεργειακή κρίση, που δείχνει πλέον τι δημιουργεί ανταγωνιστικότητα και τι όχι.
 
"Show me το παράδειγμα", τους λες, που να μην οδήγησαν οι λιτότητες σε χρεοκοπία. Και το βάζουν στα πόδια.
 
🔸ΚΙΝΑ
Δεν μπορούμε, δυστυχώς, να κοπιάρουμε πολλά πράγματα από τα επιτεύγματα της κινεζικής παραγωγικής επιτυχίας των τελευταίων 30 χρόνων. Άλλα τα μεγέθη, η οργάνωση και η ιστορία εκεί. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπορέσουμε να τους ανταγωνιστούμε με χαμηλές τιμές ή σε ποσότητα. Μόνο με την ποιότητα μπορούμε να κάνουμε κάτι.
 
Κάτι σαν και αυτό, πχ, που κάνει τώρα η Κίνα για να προστατεύσει ένα ΠΟΠ τσάι τους συνδέοντας με διαφάνεια όλους τους κρίκους μιας αλυσίδας παραγωγής με τον καταναλωτή, πάνω σε ηλεκτρονικά συμβόλαια ποιότητας. 
 
Smart contracts λέγονται αυτά στις τεχνολογίες blockchain. Αποτυπώνουν πανεύκολα και χωρίς να μπορούν να μαϊμουδευτούν όλα όσα συμμετέχουν σε αυτό που λέμε "ποιότητα", και που με ένα κινητό γίνονται ορατά στον τελικό καταναλωτή που θα δεχτεί να πληρώσει δύο δεκάρες πάρα πάνω από το διπλανό ιταλικό στο ράφι.
 
(νταξ, έτσι θα μπορούσαμε να κατευθύνουμε και πόρους του Αναπτυξιακού μόνο σε επενδύσεις που θα έχουν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία. Βάρδα να μην λέει πάλι "όχι, αυτά δεν γίνονται" κανένας Σταθακης και φάμε πάλι τα μουστάκια μας. Όλα γίνονται! 
 
🔸 Από την Βραζιλία: Τον θεσμό του συλλογικού βουλευτή (ψηφίζεις ένα/μια, παίρνεις μια συνεργαζόμενη διαφανή ομάδα ανθρώπων με αλλολοσυμπληρούμενες ικανότητες που μοιράζονται τα καθήκοντα). Ίσως να πρόσθετα και την αποζημίωση τους με κρατικό μη τραπεζικό ανταλλάξιμο ψηφιακό πάγιο, κάτι σαν κρυπτονόμισμα συνδεδεμένου και με την πιο κάτω συνθετική πρόταση, του ίδιου για να λαμβάνουν και την κρατική τους επιδότηση ή τα κουπόνια δωρεών ή συνδρομών τους τα κόμματα.
Και να δούμε μετά πως κυκλοφορεί το πολιτικό χρήμα και πόσο "μαύρο" διακινείται μέσω τραπεζικού τους δανεισμού...
 
🔸Από τα ΗΑΕ ή την ΣΟΥΗΔΙΑ
Από εκεί το κοπιάρισμα των νέων ψηφιακών τους νομισμάτων, ως παράλληλων ή εναλλακτικών του κλασικού ντιναρ ή της κορώνας αντίστοιχα Αντικρισμένα 2-3 τέτοια κρατικά εναλλακτικά νομίσματα με δείκτες της πραγματικής οικονομίας, (πχ με τον χρόνο εργασίας που δημιουργείται από την πρώτη μεταρρύθμιση πιο πάνω) αλλά χωρίς απολύτως καμία εμπλοκή καμίας τράπεζας στην έκδοση ή στην κυκλοφορία τους, για να είναι ΔΥΝΑΤΉ Η ΕΝΔΟΓΕΝΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ των προηγούμενων δύο μεταρρυθμίσεων. Ή και με αντίκρισμα τους με ενεργειακά μας αποθέματα.

Και αν με ρωτήσεις "και κλέφτες θες να γίνουν τότε οι τράπεζες και όλοι οι υπόλοιποι που κερδίζουν από την υπανάπτυξη μας, που και από την έκθεση του IMD δείχνουν το ποσοστό ευθύνης τους στην οικονομική μας μιζέρια;;" θα απαντούσα "ΝΑΙ". Θα κλέβουν πολύ λιγότερο απ όσα σήμερα, με τις ενισχύσεις, αναβαλλόμενους φόρους κλπ, για να μας κρατάνε με το κεφάλι κάτω και με στόχο να κλείσουν μικρομεσαίους στον ύψιστο βαθμό. Και να λέμε "μα αυτά που λες δεν γίνονται ", επειδή έτσι το λένε. 
 
Βαρέθηκα να ακούω ακούω αυτή την άκρως συντηρητική ατάκα!
 
✔️ΣΎΝΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΠΡΌΤΑΣΗ: 
 
🔸Περιορισμός του χρόνου εργασίας έως και στο μισό, χωρίς καμία μείωση αποδοχών
ΚΑΙ
 
🔸Επένδυση στην ποιότητα και την εργασία, χρηματοδοτώντας τέτοιες μεταρρυθμίσεις με παράλληλα η εναλλακτικά του ευρώ εξωτραπεζικά ψηφιακά μέσα συναλλαγών, (βάσει και της Κοινοτικής Οδηγίας 843/18 και της Κοινοτικής Οδηγίας MICA).
 
Όλα γίνονται και δεν θα βαρεθώ να το λέω συνέχεια, ακόμα και σε αυτιά κουφών τοίχων που, τώρα τελευταία, μετράνε τα λαικς σε φιλτραρισμένες τους φωτό υποψηφιότητας-εφαλτηρίου για κάποια κυβερνητική θέση, χωρίς να έχουν προτείνει ποτέ τίποτα το ενδιαφέρον. Ή χωρίς να έχουν απαντήσει έστω και σε ένα σχόλιο των ταπεινών "ψηφοφόρων" τους, οι περισσότερες πριμαντόνες.
 
(Οι ως άνω 4+1 προτάσεις κατατίθενται εδώ σε δημόσια θέα για την κριτική σας ή και βελτίωση).
 
* Πάρε να έχεις ΕΔΩ...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θα αναφερθώ εκτενέστερα αργότερα, αλλά 1 πρώτη λύση είναι να αποκεφαλίσουμε πολιτικούς, τραπεζίτες και εγχώρια αλήτ.
σ'ότι αφορά το τσάι της Κίνας, είχα πάει το 2012 σ'ένα σεμινάριο για αρωματικά φυτά και γνώρισα τον πλούτο και την ανώτερη πχοιότητα της Ελληνικής Γής,όσοι παραγωγοί υπογράφουν συμβόλαια με το εξωτερικό , είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στίγμα με τζι-πι-ες από τα χωράφια και να υπόκεινται σε εξονυχιστικό έλεγχο εργαστηρίου, άρα έχει έρθει ήδη και δω το σύστημα ιχνηλάτησης (και σωστά).
Η αύξηση μισθών ή μείωση ωραρίου, δεν ξέρω αν βολεύει τους μικρούς.Και επίσης πρέπει πρώτα να υπάρχει σωστό κράτος.
Προσπάθησα π.χ. να κάνω ηλεκτρονική τιμολόγιση μέσω εφορίας στα παροχής υπηρεσιών, και τελικά πλήρωσα ένα γραφείο 200€/6μηνο για το πρόγραμμα του, γιατί κάθε λάθος απόδειξη είναι 500€.
Θέλουν τώρα στην 1ηΙουλίου να'ναι συνδεδεμένα ταμειακές με pos, αλλά ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο σχέδιο που ν'ακολουθήσουμε.
Το "κάνω μπιμπελό-πουλάω υπεραξία", δουλεύει τόσο με το λάδι, όσο και με το μέλι,επίσης ο τύπος που φτιάχνει αεροπλάνα στη Λάρισσα, ήταν 6 μήνες Καναδά και έκλεισε συμφωνία με μια εταιρία εκεί.
Και ο άλλος στον Βόλο (;) που φτιάχνει πιστές απομιμήσεις ιστορικών αυτοκινήτων έχει και αυτός επιτυχία.
Και μιας και πιάσαμε την νέα παγκοσμιοποίηση, δεν ξέρω άν ακούσατε, πιάσανε μια ινφλουένσερ για φοροδιαφυγή, που είχε 350000,ε ετήσιο εισόδημα.Αρα ποτέ δεν ξέρεις τι κορ'όιδα θα βρείς να ξεπαραδιάσεις, ή κάποιον που να εκτιμήσει την ανώτερη ποιότητα του πρ'ι'όντος σου.Βέβαια, δεν είναι εποχές για πολυτέλειες, μίλαγα με κάτι Ιταλούς, και έχουν φοβηθεί από τους λογαριασμούς που περιμένουν τον χειμώνα.Αρα δεν είναι ότι είμαστε στο 90-2000 που αγόραζαν τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες, ωστόσο, ακόμα υπάρχει περιθώριο για προστιθέμενη αξία, ή ανταμοιβή αντάξια της ποιότητας
Ξενοδόχωφ

Ανώνυμος είπε...

Άκουγα το πρωί, ότι το 10% των αγροτικών προ'ι'όντων είναι βιολογικό.
Αντί να το κάνουμε 40%, κοιτάμε να φυτεύουμε σκουλήκια και να πεταλώνουμε γρύλλους για σκουληκάλευρα.
Αντί να βγάλουμε τα πετρέλαια της Ηπείρου, να γίνω ο Τζέι Αρ της Μουργκάνας, και να φτιάχνουμε πετροχημικά για τις βιομηχανικές καλλιέργειες να τα'ίζουμε τους τουρίστες, αγοράζουμε από Τουρκία-Αίγυπτο-Ολλανδία-Γαλλία για να κονομάνε οι μεσάζοντες (΄ισως η μεγαλύτερη παθογένεια του καπιταλισμού, μετά την απληστία των κρατούντων).
Αν κοπούν οι εισφορές πώς θα πληρώνονται οι γιατροί που περιθάλπτουν τους επενδυτάς, και με τι λεφτά τα ταμεία θα δίνουν σύνταξη σε αλβανούς εισαγγελείς;;
Εχω βγάλει την σύφιλη προσπαθώντας να καταλάβω πως θα κόβω ηλεκτρονικά τις αποδείξεις ..Εφαγα 10 ώρες στο κρατικό πρόγραμμα και τελικά το μόνο που κατάλαβα είναι ότι πρέπει να πάω σε ιδιώτη -όπως και έκανα.
Λένε λοιπόν "καλή η ψηφιοποίηση, καταπολεμά την φοροδιαφυγή".
Δηλ. μέχρι τώρα τα φακελάκια ή τα γρηγορόσημα ήταν με χειρόγραφες αποδείξεις;;; Εγώ αν θέλω να φοροδιαφύγω, απλά δεν κόβω απόδειξη, είτε χάρτινη, είτε ηλεκτρονική.
Τελικά μπήκα στο λούκι των 200€/6μηνο, συν τη δαμόκλειο σπάθη των 500€ πρόστιμο, αν γράψω κάτι λάθος, είτε ένα ψηφίο, είτε βάλω αλλού ένα κόμμα και αντί για 50,55 γράψω κατά λάθος 505,5 ή 5,055.
Εχουμε Κρόκο Κοζάνης, έχουν ξεπατώσει οι Αλβανοί τη ρίγανη και το τσάι του βουνού, είχαμε την φέτα ως ΠΟΠ, η Κρήτη έχει 100 αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά από μόνη της (όσα έχει όλη η Γερμανία), σας είχα ξαναγράψει, σε ένα νησί 1000 κατοίκων υπάρχουν 2 παιδιά που έχουν δουλέψει με τη ΝΑΣΑ πριν τα 25 τους.

Πολλά μπορούμε να κάνουμε, αλλά το πρώτο πυο πρέπει ,είναι να αποτινάξουμε τον ζυγό, και να μην είμαστε αποικία,κάτι πολύ δύσκολο στις μέρες μας, εδώ πάνε να γίνουν κουλάγκοι οι "πρωτοκοσμήτες" υπήκοοι με τους Σβάμπες τους Κίσσινγκερηδες και όλα τα υπόλοιπα μπουμπούκια προσκηνίου-παρασκηνίου.
Όπως έλεγε και η Βλαχοπούλου "σας βαρέθηκα, θα πάω να κλειστώ σε μια λέσχη (κόφφυ σοπ στην Μπανγκόκ)* να μην βλέπω κανένα σας"

* Να λοιπόν που η Τα'υ'λάνδη, παρ'όλο που έχει χούντα 6-7 χρόνια και βασιλιά, αποφάσισε να ελευθερώσει την χρήση κάναββης.
Απ'ότι ξέρω Καλαμάτα-Πύργος και Κρήτη έχουν τα καλύτερα φυσικά (όχι μεταλλαγμένα εννοώ), μαζί με Μαρόκο (τεράστια παραγωγή, και μάλιστα είναι και τουριστική ατραξιόν) και Νεπάλ, θα είχαμε χεστεί στο τάλληρο και το π@ούτσο, όλα τα φοιτηταριά εδώ θα έρχονταν για Εράσμους.
Και κλείνοντας, να άλλη μια καλή μπίζνα: Τμήμα αλλοδαπών επί πληρωμή στα κρατικά πανεπιστήμια, μ@λ@κες είναι οι Αγγλοι και οι Σιγκαπουριανοί και οι Αμερικάνοι;;
φαντάζεστε να είχαμε τμήμα αρχαιολογίας και να κάνανε μάθημα κινέζοι γόνοι νεόπλουτων στο στα τσιμέντα του Παρθενώνα;;
και τέλος στην παιδεία, θα πρέπει να υπάρχει και μερική σύνδεση με την αγορά εργασίας, εγώ έβγαλα 2ετή σχολή τουριστικών επαγγελμάτων και είχαμε 6-7 μήνες θεωρία/'ετος και 4 (χ2 καλοκαίρια) πρακτική που ήταν εξασφαλισμένη από πρίν. Δεν είπαμε να περνάς μηχανολόγος και να περνάς 40 τρίμηνα στον Σαρακάκη για 300€ το χρόνο, αλλά στα 10-20 μαθήματα το χρόνο, το 1/έτος να είναι κάποια πρακτική στον τομέα σπουδών σου.
τρανό παράδειγμα αυτό το χάλι με τους Μανατζαρέους στα ξενοδοχεία, που κοιτάνε τους πελάτες ως ΑΤΜ (μιας και είναι οικονομικάριοι), και όχι ως φιλοξενούμενους ...Είναι παρανο'ι'κό το ότι είχαν καλύτερη μεταχείριση οι τουρίστες το 60-90 από αγρότες που νοίκιαζαν το ασβςστωμένο κοτέτσι τους, αλλά έφερναν φρέσκια τομάτα από τον κήπο και ζεστό ψωμί από τον ξυλόφουρνο, παρά τώρα, που πληρώνουν 20€ το κλάμπ σάντουιτς στην πισίνα, αλλά το ψωμί είναι με μελαμίνη υπερκατεψυγμένο, ζαμπόν από κρεατόμαζα και λευκό τυρί που είναι αγελαδινό κίτρινο ξεπλυμένο με χλωρίνη για να ασπρίσει.
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ