ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Πώς το Ισραήλ επένδυσε σε λογισμικό υποκλοπής στην καρδιά του ελληνικού σκανδάλου, έρευνα της ΕΕ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Πώς το Ισραήλ επένδυσε σε λογισμικό υποκλοπής στην καρδιά του ελληνικού σκανδάλου, έρευνα της ΕΕ  (Μετάφραση από την Haaretz)
 
Πριν από έξι χρόνια, ο κρατικός εργολάβος στον τομέα της άμυνας Israel Aerospace Industries (IAI) ανακοίνωσε ότι επενδύει εκατομμύρια σε δύο πολλά υποσχόμενες ξένες εταιρείες: η μία είναι εγγεγραμμένη στην Ολλανδία παρέχοντας «λύσεις αιχμής στον κυβερνοχώρο», η άλλη είναι εγγεγραμμένη στην Ουγγαρία και επικεντρώνεται σε « νοημοσύνη» για τις κυβερνήσεις.
Ωστόσο, έγγραφα δείχνουν ότι οι δύο εταιρείες - η Inpedio και η Cytrox - ιδρύθηκαν στην πραγματικότητα από τους ίδιους Ισραηλινούς υπηκόους που συμμετείχαν στην ανάπτυξη και στη συνέχεια στην πώληση του spyware που είναι γνωστό ως Predator. 
 
Το ίδιο λογισμικό κατασκοπείας βρίσκεται επί του παρόντος στο επίκεντρο ενός τεράστιου πολιτικού σκανδάλου στην Ελλάδα, όπου χρησιμοποιήθηκε για να χακάρει τα τηλέφωνα ενός δημοσιογράφου και ανώτερων πολιτικών - και να εγείρει ανησυχίες για το απόρρητο και τα δικαιώματα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Στο δελτίο τύπου του Ιουνίου 2017 , το IAI παρουσίασε την Inpedio και τη Cytrox ως δύο ξεχωριστές εταιρείες. Το προϊόν της Inpedio, είπε, «προστατεύει τις κινητές συσκευές iOS και Android από περίπλοκες επιθέσεις». Η Cytrox, εν τω μεταξύ, λέγεται ότι έκανε το αντίθετο, «συλλέγοντας πληροφορίες από τελικές συσκευές» - όπως τα κινητά τηλέφωνα.
 
Ο πρώτος έπρεπε να προσφέρει αμυντικές υπηρεσίες, ερευνώντας πιθανές παραβιάσεις της ασφάλειας σε υπολογιστές και κινητές συσκευές για την προστασία τους από κυβερνοεπιθέσεις. Ο τελευταίος θα συνέχιζε να αναπτύσσει το Predator, ένα λογισμικό υποκλοπής spyware που εκμεταλλεύεται τα κενά στην άμυνα στον κυβερνοχώρο για να χακάρει τις κινητές συσκευές.
 
Έγγραφα και πηγές αναφέρουν ότι δημιουργήθηκαν ως δίδυμες εταιρείες για να προσφέρουν στους πιθανούς πελάτες ένα πλήρες φάσμα λύσεων στον κυβερνοχώρο - αμυντικές και επιθετικές. Σύμφωνα με πρώην εργαζόμενους στη Cytrox, οι εταιρείες αρχικά λειτουργούσαν από κοινού από τα ίδια γραφεία και οι εργαζόμενοι από την Inpedio συμμετείχαν επίσης στην πρώιμη ανάπτυξη του λογισμικού κατασκοπείας Predator.
 
Η IAI πραγματοποίησε την επένδυση μέσω της θυγατρικής της στη Σιγκαπούρη Custodio PTE. Η διπλή επένδυση υποτίθεται ότι «επέκτεινε την Ε&Α στον κυβερνοχώρο της IAI και το παγκόσμιο αποτύπωμά της σε αυτόν τον τομέα», όπως σημείωσε τότε το δελτίο τύπου της. Ωστόσο, ενώ αργότερα πούλησε το μερίδιό της στη Cytrox, διατήρησε την Inpedio - αν και η εταιρεία έκλεισε και τα εκατομμύρια που επενδύθηκαν χάθηκαν.
 
Δύο εταιρείες, ένα γραφείο
 
Η Haaretz εξέτασε εταιρικά έγγραφα από την Ολλανδία, την Ουγγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σιγκαπούρη και το Ισραήλ που δείχνουν ότι οι ιδρυτές και οι διευθυντές των δύο εταιρειών ήταν οι ίδιοι Ισραηλινοί. Το Inpedio εγγράφηκε στην Ολλανδία το 2016 από δύο ιδρυτές: τον Rotem Farkash και τον Abraham Rubinstein. Οι ίδιοι Farkash και Rubinstein θα ίδρυσαν την Cytrox Holdings στην Ουγγαρία -όπου επένδυσε η IAI- και μια θυγατρική, την Cytrox Software, στη Βόρεια Μακεδονία, το 2017. Οι δύο κατέγραψαν τη Cytrox με τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους στο Inpedio.
 
Ο Farkash είναι ένας χάκερ που έγινε κυβερνοεπιχειρηματίας, ο οποίος αργότερα έγινε εταίρος και ανώτερος αξιωματούχος στην Intellexa, μια συμμαχία εταιρειών ψηφιακής παρακολούθησης που ιδρύθηκε στην Κύπρο και την Ελλάδα από τον πρώην διοικητή πληροφοριών του ισραηλινού στρατού, Tal Dilian. Ο Rubinstein, ένας επιχειρηματίας τεχνολογίας, κατέληξε να μηνύσει τον Dilian επειδή μείωσε τις δικές του μετοχές στην Intellexa. Αυτή η διαφωνία έχει από τότε επιλυθεί.
 
Το δελτίο τύπου της IAI τον Ιούνιο του 2017 δεν αποκάλυψε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, αλλά έγγραφα που είδε η Haaretz δείχνουν ότι αρχικά αγόρασε το 31% της Cytrox. Η IAI είχε ακόμη και διευθυντή στην εταιρεία. Μετά από ενάμιση χρόνο, κατά τον οποίο η επιθετική εταιρεία στον κυβερνοχώρο απέτυχε να απογειωθεί, η IAI πούλησε το μερίδιό της στην εταιρεία των Βρετανικών Παρθένων Νήσων που ελέγχει την Intellexa. Δύο χρόνια αργότερα, η Intellexa της Dilian ολοκλήρωσε την εξαγορά της Cytrox.
 
Το 2022, η κακή χρήση του Predator από τους πελάτες της Cytrox θα έσπρωχνε τους νέους ιδιοκτήτες του στην καρδιά μιας καταιγίδας – μιας καταιγίδας που οδήγησε στην υπόθεση της NSO για να χαρακτηρίσει τις εταιρείες spyware που ανήκουν σε Ισραήλ ως παγκόσμια απειλή.
 
Αν και η IAI έσπευσε να ξεφύγει από τις συμμετοχές της στην Cytrox και να αποστασιοποιηθεί από το εκρηκτικό πεδίο του επιθετικού κυβερνοχώρου, παρέμειναν επενδύσεις στην Inpedio με μειοψηφικό μερίδιο. Και μέσω της Inpedio, έχουν επίσης μερίδιο στην εξ ολοκλήρου θυγατρική της CyberLab, η οποία χρησίμευε ως υποκατάστημά της στα Σκόπια.
 
Σύμφωνα με έγγραφα, το CyberLab ιδρύθηκε από έναν υπήκοο της Β. Μακεδονιας, ο οποίος ήταν επίσης ανώτερος αξιωματούχος της Cytrox. Ένας άλλος άνδρας, ο Shahak Shalev, ένας βετεράνος της κυβερνομονάδας του Ισραηλινού Στρατού, εγγράφηκε – χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο Cytrox – ως διευθυντής. Σύμφωνα με πληροφορίες και πηγές, εργαζόμενοι στο CyberLab και σε άλλες εταιρείες που ιδρύθηκαν από τους ίδιους Ισραηλινούς, εργάζονταν από το ίδιο γραφείο που χρησιμοποιούν οι Cytrox και Inpedio στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, τα Σκόπια, και συμμετείχαν επίσης στην ανάπτυξη του Predator.
 
«Βασικά ήταν μια εταιρεία… όλοι δουλεύαμε για τα ίδια καθήκοντα… δουλέψαμε για την Intellexa», είπε ένας ανώνυμος ντόπιος εργαζόμενος σε δημοσιογράφους από το Inside Story στην Ελλάδα και το Εργαστήριο Ερευνών Ρεπορτάζ με έδρα τα Σκόπια. Ο Shalev, του οποίου το LinkedIn εξακολουθεί να τον περιγράφει ως Αντιπρόεδρο Τεχνολογίας του Inpedieo, λέγεται ότι είναι «ο κύριος τύπος που εστάλη από τους Ισραηλινούς για να επιβλέπει τις διαδικασίες παραγωγής».
 
Πρώην εργαζόμενοι λένε ότι παρά το γεγονός ότι μοιράζονταν ένα γραφείο, υπήρξαν προσπάθειες - αφού η IAI πούλησε το μερίδιό της στη Cytrox - να διατηρηθούν οι λειτουργίες της Cytrox και της Inpedio ξεχωριστά. Ωστόσο, ενώ η Inpedio πάλευε να αναπτύξει ένα αμυντικό προϊόν, ορισμένοι από τους εργαζομένους της εξακολουθούσαν να ασχολούνται με τη Cytrox. Ενώ η τελευταία θα πετύχαινε στην ανάπτυξη του spyware της, η Inpedio θεωρείται ένα άκαρπο εγχείρημα - μια εταιρεία που κάηκε από τις επενδύσεις της και δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει πραγματικές πωλήσεις.
 
Οι Shalev, Farkash και Rubinstein δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.
 
Η Cytrox ήταν μόνο μία από τις πολλές ισραηλινές εταιρείες που ιδρύθηκαν στο εξωτερικό. Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της εταιρείας, η Intellexa έκανε το spyware Predator μέρος ενός ολοκληρωμένου χαρτοφυλακίου εργαλείων ψηφιακής επιτήρησης που προσφέρει . Όπως αποκάλυψαν οι έρευνες της Haaretz πέρυσι, πωλούνταν επίσης σε μια διαβόητη πολιτοφυλακή στο Σουδάν και στο Μπαγκλαντές - χώρες με τις οποίες απαγορεύεται επί του παρόντος οι Ισραηλινοί να συναλλάσσονται, τουλάχιστον επίσημα.
 
Αυτές οι αποκαλύψεις, μαζί με το σκάνδαλο «Ελληνικό Γουότεργκεϊτ», προκάλεσαν μια σπάνια παραδοχή από Ισραηλινούς αξιωματούχους σχετικά με την επιχείρηση της Ντίλιαν - που δραστηριοποιείται εκτός Ισραήλ. Ο πρώην γενικός διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας είπε ότι, «Σίγουρα με ενοχλεί το γεγονός ότι ένας βετεράνος των μονάδων πληροφοριών και του κυβερνοχώρου μας, ο οποίος απασχολεί άλλους πρώην ανώτερους αξιωματούχους, δρα σε όλο τον κόσμο χωρίς καμία επίβλεψη».
 
Πηγές ανέφεραν ότι η επένδυση της IAI το 2017 σε δίδυμες εταιρείες Cytrox και Inpedio έγινε σύμφωνα με αυτό που ονομάζεται μοντέλο Kaymera/NSO : μια εταιρεία πουλά επιθετικές δυνατότητες σε κυβερνήσεις, όπως το διαβόητο λογισμικό υποκλοπής Pegasus, ενώ η άλλη «πουλάει προϊόντα που υπερασπίζονται την ίδια τεχνολογία [όπως η Kaymera]… επιτρέποντας σε startups όπως η NSO και η Kaymera να παίξουν αντίθετες πλευρές του κυβερνοπολέμου», όπως εξήγησε με δικά της λόγια ένα δελτίο τύπου του 2014 από την NSO και την Kaymera.
 
Η NSO, διαβόητη για το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus, δραστηριοποιείται από το Ισραήλ υπό την επίβλεψη των αμυντικών εξαγωγών και έχει αναδειχθεί την περασμένη δεκαετία ως ο κυρίαρχος παίκτης στον τομέα. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγές, οι μεγάλοι αμυντικοί εργολάβοι του Ισραήλ, όπως η IAI, άργησαν να μπουν στο παιχνίδι, επιτρέποντας στην NSO να γίνει ο ηγέτης της αγοράς και το αγαπημένο παιδι του κράτους. Τα κατασκοπευτικά εργαλεία της NSO πρωτοστάτησαν στην «κυβερνοδιπλωματία» του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με αραβικά και αφρικανικά κράτη.
Ωστόσο, ως εταιρεία στον κυβερνοχώρο στον χώρο της στρατιωτικής και εσωτερικής ασφάλειας, η NSO «αποτελεί την εξαίρεση», εξηγεί μια πηγή του κλάδου. «Οι περισσότερες από τις δραστηριότητες του Ισραήλ σε αυτόν τον τομέα γίνονται συνήθως μέσω των Elta (IAI), Elbit και Rafael - όχι μέσω ιδιωτικών εταιρειών με μοναδική εστίαση».
 
Η διπλή επένδυση στη Cytrox και την Inpedio, που έχουν εγγραφεί στο εξωτερικό, υποτίθεται ότι θα επέτρεπε στο Ισραήλ να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο και να ανταγωνιστεί την ισραηλινή ελεγχόμενη NSO. Όμως, ενώ ένας βραχίονας του ισραηλινού κράτους προώθησε τοπικές εταιρείες που πωλούσαν σύμφωνα με αυστηρούς κανονισμούς, ένας άλλος βραχίονας επένδυσε σε δύο ισραηλινές εταιρείες εγγεγραμμένες στο εξωτερικό, οι οποίες φέρεται να παρακάμπτουν την ίδια εποπτεία.
Η Israel Aerospace Industries είπε σε απάντηση ότι «ασχολείται αποκλειστικά με αμυντικό κυβερνοχώρο. Η IAI έχει μειοψηφικό μερίδιο κάτω του 10% στην Inpedio, η οποία είναι μια αμυντική εταιρεία στον κυβερνοχώρο που βρίσκεται τώρα σε διαδικασία εκκαθάρισης. Το IAI δεν έχει καμία σχέση με τις λεπτομέρειες αυτής της έκθεσης. Η IAI προσφέρει προηγμένες αμυντικές λύσεις σε εταιρείες και κράτη, τηρώντας τους κανονισμούς εξαγωγών».
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Σημείωση του ιστολογίου Ζ.Ε:.
Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η ΙΑΙ, η ίδια εταιρία που "έστησε" το πιο πάνω, προχώρησε πρόσφατα και σε μια άλλη επένδυση με ελληνικό ενδιαφέρον. Εξαγόρασε μόλις πριν τις εκλογές του Μαΐου την Intracom Defence και εμφανίζεται πλέον σαν ο βασικός διεκδικητής πολλών συμβολαίων του Υπουργείου Άμυνας σε τεχνολογίες που παράγει ο Ομιλος της (drones, anti-drones, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, πυραυλικά συστήματα κλπ).
 
Καθόλου τυχαία δεν είναι και η τοποθέτηση του ενός από τους 10 Παπασταύρου σε νευραλγική θέση στο επιτελείο του Μητσοτάκη στο Μαξίμου, αφού αυτός φαίνεται ότι ήταν από τους πρώτους χρήστες αυτών των τεχνολογιών σε βάρος τότε υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγα χρόνια.
 
Όπως είπε και ο ναύαρχος Αποστολάκης, "όλα δείχνουν ότι αυτή θα είναι μια πετυχημένη κυβέρνηση".
(Τα συμπεράσματα σε ποιον ακριβώς τομέα, τα αφήνω σε εσάς)
 
Το original άρθρο, ΕΔΩ... 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα , δυστυχώς όπως φαίνεται στα Σκόπια θα είναι η ανάπτυξη (δεν ξέρω για το δάγκωμα της Μακεδονίας στο μέλλον αν θα χρησιμοποιηθούν τέτοιοι πόροι ) , στα δε εντός πρώτα θα ξέρουν άλλοι για τον στρατό (αποφάσεις-κινήσεις) και μετά εμείς , μόνιμοι υποεργολάβοι με την υπεραξία αλλού , συν τα δις που πήρε η Ιντρακόμ τα τελευταία 30 χρόνια από το Ελληνικό Δημόσιο για να αναπτυχθεί (το αξιοκρατικά το προσπερνάμε) σαν επένδυση σε ντόπιο αμυντικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα . Και η κατρακύλα αγνοείται από το 95 % του πληθυσμού που επικροτεί .

Kakos04