ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Γι' αυτό λοιπόν όταν δεν μπορείς να λύσεις τον γόρδιο δεσμό, πρέπει να βρεθεί κάποιος να τον κόψει.

Όταν πριν 2 χρόνια μας προτεινόταν η αμερικανική φρεγάτα MMSC/HF2 για το Πολεμικό Ναυτικό, προέλευσης Lockheed και κατασκευής στα ναυπηγεία της Fincantieri στις ΗΠΑ, ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ είχε πει πως η πιθανή αγορά ήταν "εξελικτικό στάδιο" (stepping stone) για να πάρουμε…

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Σωστή παρατήρηση. Βέβαια, πρέπει να τονίσουμε ότι καθώς κάνουμε μία κάποια διαπραγμάτευση, οι τιμές έχουν ανέβει λόγω πληθωρισμού, άρα ότι κερδίζουμε στην διαπραγμάτευση το χάνουμε στον αριθμό μονάδων. Γι' αυτό λοιπόν όταν δεν μπορείς να λύσεις τον γόρδιο δεσμό, πρέπει να βρεθεί κάποιος να τον κόψει. 

Για να κοπεί λοιπόν χρειαζόμαστε ακύρωση προγράμματος κορβετών, AAV7, MQ-9 και της 4ης FDI. Με αυτές τις κινήσεις έχει μαζευτεί ένα κονδύλι της τάξης των 3,7 δις με το οποίο μπορούμε να αγοράσουμε 4 FDI με 16 VLS εκάστη στα 900 mil συμπεριλαμβανομένων φόρτο όπλων και FOS. Σε δεύτερο χρόνο θα μπουν σε Ελευσίνα, Σκαραμαγκά και Σαλαμίνα τα άλλα 16 VLS στην κάθε μία. 

Η πιο σωστή κίνηση είναι αυτή, γιατί μεγιστοποιούμε την επένδυση σε ένα πλοίο - στολίδι της Μεσογείου, που πρακτικά είναι ένα AAW τσέπης σε προσιτή τιμή που δεν ξεπερνά το 1 δις. Ταυτόχρονα η έκδοση ενός ομολόγου θα μπορέσει να μας αποφέρει άλλες 5 FDI φτάνοντας τις 12. Εξάλλου, εάν ακυρώσουμε την αναβάθμιση των meko πρακτικά θα έχουμε γλιτώσει 700 mil τα οποία είναι μια FDI, χωρίς φόρτο όπλων και fos. 

Δηλαδή πλάι μας περισσεύουν λεφτά απ' το ομόλογο με τα οποία πάμε καπάκι για 6 EPC. Δεν χρειάζονται πειραματισμοί με ffgx που και ποιο ακριβές είναι και θα φέρουν πολυτυπία (άλλοι πύραυλοι, αλλά ηλεκτρονικά, αλλά cms), χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος και θα ρίξουν την οροφή των μονάδων. Το όλο ζήτημα έχει να κάνει με το ότι οι Αμερικάνοι θέλουν να βάλουν χαλινάρια στο ελληνικό ΠΝ. 

Θέλουν να έχουν λόγο μέσα σε αυτό. Θέλουν να μπορούν να το ρυθμίσουν, να το βάλουν σε στεγανά. Δεν θέλουν ένα ναυτικό που για να επηρεάσουν τη δράση του, θα πρέπει να πάρουν τηλέφωνο τον κάθε πρόεδρο της Γαλλίας ή της Ιταλίας που πρέπει να διαπραγματευτούν μαζί του ή τα συμφέροντά τους μπορεί να μη συμπίπτουν εκείνη τη στιγμή. Είναι άλλο λοιπόν να πάρεις τηλέφωνο την μια Αμερικάνικη κατασκευάστρια πυραύλων και να πεις στοπ σε πωλήσεις στην Ελλάδα μέχρι να υπακούσει και άλλο να πάρεις την mbda. Όσες φορές εξαρτήθηκε απ' τους Αμερικανούς μετρούσαμε χαμένα εδάφη.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

https://www.youtube.com/shorts/dvsvJ4T90gY

Απλός ανώνυμος σχολιαστής

Ανώνυμος είπε...

Είναι επίσης πολύ εύκολο να πάρεις τους συντρόφους στο συνδικάτο μετάλλου και να τους διατάξεις να κατεβάσουν ρολλά στα ναυπηγεία. Σε συντονισμό φυσικά με τις φιλελέ διοικητικές ύαινες που κάνουν τα λεφτά μπόνους. Γι' αυτό, σ@@τά στο Πέραμα, ζήτω το Λωριάν!