ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Οι ΗΠΑ «στέλνουν» καινούρια F-16 στην Τουρκία: Το παρασκήνιο, «το σύνδρομο του Ιράν» και το ανατολίτικο παζάρι

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Οι Τούρκοι τους έχουν διδάξει όλο το κάμα σούτρα. Τους γαμάνε κανονικά τους Τζώνηδες και καλά τους κάνουν. Όχι σας εμάς τους μαλάκες. Ακόμα και οι Σουηδοί έχουν πέσει στα 4 και ικετεύουν τον Σουλτάνο! Αυτοί που κάποτε ήταν Βίκιγκς...τώρα έγιναν ξεδοντιασμένες αδελφάρες.


Όλα δείχνουν τα τελευταία 24ωρα  ότι η προσέγγιση Ουάσιγκτον- Άγκυρας είναι όλο και πιο έντονη με στόχο των ΗΠΑ την επιστροφή του «ασώτου» και της Τουρκίας της αποκόμισης του μέγιστου κέρδους. Την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν ακολούθησε η αλλαγή στάσης από τον Τούρκο πρόεδρο με διάθεση συμβιβασμού προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως με τους Αμερικανούς. Ο πανίσχυρος ισλαμιστής ηγέτης με τις αλλαγές σε κορυφαία κυβερνητικά χαρτοφυλάκια όπως αυτό του υπουργού εξωτερικών και του υπουργού άμυνας έστειλε το μήνυμα ότι επιθυμεί να ρίξει γέφυρες προς τη Δύση απομακρύνοντας τους «σκληρούς» ενώ ήδη χρησιμοποιεί ως επιχείρημα την αλλαγή κλίματος με την Ελλάδα και την ηρεμία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Σε κάθε επαφή Τούρκου αξιωματούχου με τους Αμερικανούς εξέχουσα θέση έχει πλέον πάντα το ζήτημα της πώλησης καινούργιων μαχητικών F-16 αλλά και του εκσυγχρονισμού του αεροπορικού στόλου της Άγκυρας. Με τους γείτονες να δείχνουν ότι «καίγονται» τόσο για την απόκτηση 40 καινούργιων μαχητικών όσο και την αναβάθμιση  80 F-16 σε επίπεδο block 70,δηλαδή Viper. To νέο στοιχείο στο παζάρι με τις ΗΠΑ είναι η πρόταση των Αμερικανών να ανάψουν το «πράσινο» φως στην Άγκυρα έπειτα την άρση του βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με ταυτόχρονη παραχώρηση μαχητικών F-16 block 30 στην εμπόλεμη Ουκρανία. Πρόταση την οποία φέρεται πάντως να απορρίπτει η Τουρκία τουλάχιστον σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να εντείνουν με κάθε τρόπο την πίεση προς την Τουρκία προκειμένου να επιστρέψει στην απόλυτη επιρροή της Δύσης. Ποντάρουν φυσικά στο αδιέξοδο που βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν με καθηλωμένο μεγάλο αριθμό μαχητικών και ενώπιον του κινδύνου διεύρυνσης του αεροπορικού χάσματος μεταξύ της TuAF και της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η καθυστέρηση από την Ουάσιγκτον  αποστολής προς την Ελλάδα της LOA για την είσοδο της ΠΑ στο πρόγραμμα του stealth μαχητικού F-35 μόνο τυχαία δεν είναι και σαφώς εντάσσεται στο παζάρι με τους γείτονες. Η Ουάσιγκτον  χρησιμοποιεί το «υπερόπλο» 5ης γενιάς ως το πιο ισχυρό της διαπραγματευτικό χαρτί. Και όπως όλα δείχνουν επιθυμεί να συνδυάσει την αποστολή της LOA για τα F-35 στην Αθήνα με την άρση του μπλόκου στην πώληση προς την Τουρκία καινούργιων F-16 και αναβάθμιση των παλαιότερων εκδόσεων.

Όπως εκτιμούν έμπειροι αναλυτές το «σύνδρομο του Ιράν» αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για τους Αμερικανούς  στην προσπάθεια τους να μη χάσουν την Τουρκία όπως έχασαν το Ιράν στα τέλη της δεκαετίας του 70’. Όμως δεν φέρονται και διατεθειμένοι να θυσιάσουν τα πάντα πόσο μάλλον όταν οι αμφιβολίες για την επόμενη μέρα στην Τουρκία και τα σχέδια του Ερντογάν κάθε άλλο παρά σε πιστό σύμμαχο παραπέμπουν.

Η Αθήνα παρακολουθεί ψύχραιμα τις εξελίξεις και προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα με πιθανότερο αυτό της επαναπροσέγγισης Ουάσιγκτον-Άγκυρας  τουλάχιστον τη δεδομένη χρονική συγκυρία. Η απόκτηση των μαχητικών F-35 σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσει όμως εάν τελικά επέλθει συμφωνία για πώληση στην Τουρκία καινούργιων μαχητικών F-16 και για αναβάθμιση των παλαιότερων εκδόσεων δημιουργείται μια νέα κατάσταση. Με την Πολεμική Αεροπορία να υπερέχει μεν ποιοτικά με F-35, Rafale και Viper στη ‘’φαρέτρα’’ της , αλλά και την TuAF να επανακάμπτει διαθέτοντας μεγαλύτερο αριθμό σύγχρονων μαχητικών και να ελπίζει ότι θα μπει ξανά στο πρόγραμμα του F-35 για το οποίο άλλωστε έχει ξοδέψει 1,5 δις δολάρια. Ήδη πάντως το Αεροπορικό Επιτελείο φέρεται να εξετάζει σοβαρά και την αναβάθμιση σε επίπεδο Viper εκτός από τα block 52+ και block 52+ adv και των 38 μαχητικών F-16 block 50.

ΠΗΓΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: