ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Απόσπασμα από το κλασσικό έργο του Τζορτζ Όργουελ 1984

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Απόσπασμα από το κλασσικό έργο του Τζορτζ Όργουελ 1984 
 
Δύναμη είναι να επιβάλλεις πόνο και ταπείνωση. 
 
Δύναμη είναι να κομματιάσεις το ανθρώπινο μυαλό και να το συναρμολογήσεις πάλι δίνοντάς του το σχήμα που θέλεις εσύ. 
 
Αρχίζεις να καταλαβαίνεις τι κόσμο δημιουργούμε; Είναι ακριβώς το αντίθετο από τις ανόητες, ηδονιστικές ουτοπίες που είχαν οραματιστεί οι παλιοί μεταρρυθμιστές. 
 
Οι παλιοί πολιτισμοί ισχυρίζονταν πως βασίζονταν πάνω στην αγάπη και τη δικαιοσύνη. Ο δικός μας βασίζεται στο μίσος. 
 
Στον δικό μας κόσμο δεν θα υπάρχουν άλλα συναισθήματα εκτός από τον φόβο, την οργή, τη θριαμβολογία και την ταπείνωση. Όλα τα άλλα θα τα καταπνίξουμε -όλα! 
 
[...] Δεν θα υπάρχει γέλιο παρά μόνο το γέλιο του θριάμβου για κάποιο νικημένο εχθρό. Δεν θα υπάρχει τέχνη, λογοτεχνία, επιστήμη. Όταν θα είμαστε παντοδύναμοι, δεν θα έχουμε πια ανάγκη την επιστήμη.
Δεν θα υπάρχει διάκριση ανάμεσα στην ομορφιά και την ασχήμια. Δεν θα υπάρχει πια η περιέργεια ούτε η χαρά της ζωής. Δεν θα υπάρχει άμιλλα.
 
[...] Αν θέλεις μια εικόνα του μέλλοντος, φαντάσου μια μπότα να πατάει το πρόσωπο ενός ανθρώπου -για πάντα...» 
 
O Τζορτζ Όργουελ (25 Ιουνίου 1903-21 Ιανουαρίου 1950), με πραγματικό όνομα Έρικ Άρθουρ Μπλερ που έγραψε το πιο πάνω, ήταν Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος.Οι προβλέψεις του φαίνεται ότι καθυστέρησαν 40 χρόνια εδώ για να γίνουν ζοφερή πραγματικότητα. Και αυτή η ανάρτηση μια ημέρα.
 
ΠΩΣ ΧΑΚΑΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ;; Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως ΕΔΩ :

1 σχόλιο:

Dojo Westend είπε...

Kumi shubi είναι ίσως μες στις τρεις σπουδαιότερες αρχές του Aikido και σημαίνει όλα σε ένα. Η ομορφιά, η αποτελεσματικότητα η θεραπεία και η απλότητα είναι έκφραση της ίδιας κατάστασης. Ο έλεγχος στηρίζεται στην πολυδιάσπαση που προκαλεί ο φόβος και ο πόνος. Το χάος αντιμετωπίζεται με χάος στην ορθοδοξία αυτή η τεχνική λεγόταν σαλοτητα. Ξεκινάς να κάνεις τα πράγματα ανάποδα και να τα ευχαριστιέσαι. Βάζεις πρώτα το παντζάκι που δε σε βολεύει τόσο αργά και απολαυστικά που ξεχνάς γιατί έβαλες το παντελόνι. Εκείνο που σε φοβίζει ότι θα σου επιτεθεί πήγαινε πρώτος πάνω του και γειωσε το. Μόλις πουν αστον τρελό στην τρέλα του αρχίζεις να έχεις τον έλεγχο, μόλις τους επιστρέψεις τη σύγχυση μπορείς να τους κανεις τη δίκη σου εγγραφή. Ο έλεγχος γίνεται πάνω στο εκδηλωμένο, το ανεκδήλωτο είναι ανίκητο. Τούτο είναι η ανώτερη μορφή πολεμικής τέχνης. Ο τρομοκράτης είναι ελεύθερος, αν έχει και όραμα ελευθερώνεται απ το καρμα του. Ένας άνδρας είναι ένα Σύνταγμα ειδικών δυνάμεων.