ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ FAKE NEW: MΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΕΠΙ ΝΔ


 ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ FAKE NEW: MΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΕΠΙ ΝΔ

Η αναδιανομή εισοδημάτων προς τα κάτω (ή προς τα πάνω) μέσω της άμεσης φορολογίας είναι πλέον ντεμοντέ. Να πως γίνεται σήμερα η δουλίτσα.
 
Γράφε:
 
Η μέση κατά κεφαλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι 5.309kWh τον χρόνο.
Ένα κλάσμα από αυτήν (16%) καταναλώνεται στο σπίτι ενώ την υπόλοιπη την πληρώνουμε ενσωματωμένη ως κόστος προϊόντων, δημοτικών τελών, λογαριασμό νερού κλπ και αντίστοιχου ΦΠΑ.
 
🔸Το 2019 το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (τιμή χονδρικής) ήταν στα 5-7 λεπτά του € η kWh (ανάλογα με τον καύσιμο η τρόπο παραγωγής της) και η τιμή πώλησης της για οικιακή κατανάλωση ήταν στα 11 λεπτά. Σταθερές αυτές οι τιμές από το 2016.
 
🔸Από τον Ιούνιο του 21 μέχρι και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής kWh εκτινάχτηκε αρχικά στα 20 λεπτά.
 
Αυτό έγινε λόγω:
 
🔹 της αύξησης του φόρου ρύπων κατά 110%, με ευθύνη της Κομισιόν, που με αποφάσεις της οδήγησε σε πάρτι κερδοσκοπίας στα ... χρηματιστήριο ρύπων.
 
🔹 Της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου από 3,5 λεπτά η θερμική kwh μέχρι και τα 8,5 λεπτά (απαιτούνται να καούν 3,3 θερμικές kWh για να παραχθεί μια ηλεκτρική kWh).
 
🔹 Το κόστος μεταφοράς του φυσικού αερίου σε υγροποιημένο μορφή με καράβια (LNG) από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο κυρίως, σε αυτό το διάστημα διαμορφώθηκε από την αύξηση του ΗΜΕΡΉΣΙΟΥ ναύλου αυτών των πλοίων από τις 30.000€ στα 360.000€. Λόγω της κρίσης στα logistics είπαν τότε.
 
🔹 Το φυσικό αέριο, λόγω του άρον άρον κλεισίματος 4 από τις 5 λιγνιτικες μονάδες της ΔΕΗ, χρησιμοποιείται και για να παράγει το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε. Εκτός από ημέρες με καιρικές συνθήκες άπνοιας η χιονιά, οπότε και καλύπτει τότε έως και το 65% των ηλεκτρικών kWh λόγω αδυναμίας παραγωγής των ΑΠΕ 
 
🔸 Μετά την έναρξη του πολέμου, το κόστος στην χονδρική του ηλεκτρικού (kWh) έφτασε στα 36,6 λεπτά τον Ιούλιο του 22, ενώ το αντίστοιχο κόστος εισαγωγής θερμικής kWh με φυσικό αέριο εκτινάχθηκε στα 12,3 λεπτά.
 
🔸 Μετά την "ρύθμιση" Μητσοτάκη της αγοράς ενέργειας από την 1η Αυγούστου (ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο κόστος, που συνεχίζει να υπολογίζεται από το καρτέλ της ενέργειας με βάση ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΙΜΗ είδους καυσίμου), η τιμή διαμορφώθηκε στα 63,5 λεπτά ως μέση τιμή-μέσος όρος του 2022, αφού με την φόρα που πήρε το καρτέλ και οι έξω νταβατζήδες της ενέργειας, η τιμή στο τέλος Δεκεμβρίου 22 έφτασε να είναι πάνω από το 1,1ευρω/kwh. Η τάση αποκλιμακώθηκε σταδιακά μέσα στο 23 με μέσες τιμές ηλεκτρικής kWh στην χονδρική γύρω στα 37ευρω
(Στην Ισπανία και Πορτογαλία δεν έχει ξεπεράσει τα 18 λεπτά αντίστοιχα). 
 
Από τον Αύγουστο του 22, ένα μεγάλο ποσοστό αυτού του κόστους καλύφθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό, μεταφέροντας πόρους από τα κρατικά ταμεία (ΦΠΑ και άμεση φορολογία) στα ταμεία διυλιστηρίων και εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας. Αναδιανομή προς τα πάνω...
 
Έτσι, το συνολικό κουστουμάκι που πληρώσαμε έμμεσα ή άμεσα για ηλεκτρική μόνο ενέργεια έφτασε το 2022 στα 36,1δισ € τουλάχιστον, χώρια απ όσα ακόμα πληρώσαμε για αέριο (περίπου άλλα 7δισ ακόμα) για τις ανάγκες θέρμανσης και κίνηση της βιομηχανίας συν άλλα 8,5δισ περίπου για εισαγωγή πετρελαίου για κίνηση, θέρμανση και βιομηχανικές ανάγκες παρασύροντας τις τιμές των super market στον Θεό. 
 
Άμα κάνεις την αριθμητική βγάζει ότι μόνο για το 2022:
 
✔️Σύνολο 51,6δισ, δηλαδή περίπου το 30% του ΑΕΠ, αναλώθηκε για ενέργεια και αυξήσεις τιμών ειδών πρώτης ανάγκης (από το 7% το 2019).!!!!!
Σε αυτά υπολογίζεται ο ΦΠΑ, που αυξάνεται αναλογικά με τις τιμές πώλησης ή ο τσουχτερός Ειδικός Φόρος Καυσίμων.
 
Με λίγα λόγια, λόγω πολύ συγκεκριμένων πολιτικών ευθυνών από την λήψη των σχετικών λανθασμένων έως καταστροφικών αποφάσεων στην πολιτική ενέργειας (πώληση ΔεΗ, ΑΔΔΜΗΕ, βίαιη απολιγνιτοποίηση, μη αξιοποίηση της γεωθερμίας και ελληνικών κοιτασμάτων αερίου, λειτουργία καρτέλ στο χρηματιστήριο ενέργειας ανεξέλεγκτα κλπ) ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ πρόσθετα μόνο μέσα σε ένα χρόνο όσο ΤΡΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ σε εγχώριους και διεθνείς ιέρακες, που κάνουν άγρια επιδρομή στις τσέπες μας μέσω αυτού του "μοντέρνου"συστήματος αναδιανομής προς τα πάνω, από τις τσέπες μας σε μια χούφτα φαμίλιες. (στο * η αποτύπωση των αποτελεσμάτων της ληστείας από τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ)
 
✔️ Έρχεται τώρα ο αρχιτέκτονας αυτού του χάους που δημιουργεί ύφεση και εκτεταμένη φτώχεια και λέει ότι μείωσε την φορολογία στην Ελλάδα και βελτιώθηκε έτσι το ...επενδυτικό κλίμα, επειδή δεν φορολογείται το μέρισμα κερδών όσων κέρδισαν από το πιο πάνω colpo grosso, που το πλήρωσαν ήδη μικρομεσαίοι και φτωχά νοικοκυριά κυρίως. 
 
Προφανώς και πάσχει από βαριά ψυχική νόσο, γιατί αλλιώς δεν εξηγείται όταν τολμάει να λέει κάτι τέτοιο, αναμένοντας την επανάληψη του κόλπου στον επόμενο κύκλο της ενεργειακής κρίσης! Και από βαριά άνοια όσοι νομίζουν ότι μειώθηκαν οι φόροι στο Ελλαδιστάν επί ΝΔ.
 
Όπερ εδει δειξαι : ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: