ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΙΣ.

 https://pbs.twimg.com/media/E8Idzy8WYAUZxGA.jpg 

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΙΣ.

Αναζωπυρώσεις γίνονται γιατί τα πεζοπόρα τμήματα του Πυροσβεστικού Πτώματος, δεν έχουν ασφαλίσει το μεταίχμιο μεταξύ καμένου και άκαυτου τμήματος του πύρινου μετώπου. Το αποτέλεσμα είναι το καμένο τμήμα να εφάπτεται με το άκαυτο, έτσι ώστε να υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Ο καθαρισμός των δασών από τα χαμηλά κλαδιά σε ύψος 2 μ. ώστε να μην πιάσει επικόρυφη… τα ξερά πεσμένα δέντρα…. οι αντιπυρικές ζώνες κ.λ.π. γίνονται ως πρόληψη τον χειμώνα και την άνοιξη…. και όχι το καλοκαίρι, την τελευταία στιγμή με την φωτιά στον κώλο! 

Η φωτιά πέρασε απέναντι έστω και αν κάνουν αντιπυρικές ζώνες την τελευταία στιγμή, γιατί τα πεζοπόρα τμήματα δεν ακροβολίστηκαν μέσα στο δάσος κατά το μήκος της αντιπυρικής ζώνης στο άκαυτο, ώστε να προλάβουν τυχών αναζωπυρώσεις από τα εκσφεδονιζόμενα φλεγόμενα κουκουνάρια των καμένων πεύκων. Αυτό που έγινε τώρα το έχουμε δει και τις παρελθούσες χρονιές και προφανώς θα το δούμε και τις ερχόμενες, εάν δεν αλλάξουμε τρόπο αντίδρασης.

Εδώ και 23  χρόνια το Πυροσβεστικό Πτώμα διαχειρίζεται τις δασικές πυρκαγιές.
α) Το Συντονιστικό Κέντρο εδώ και 23 χρόνια, δεν γνωρίζει ότι οι άντρες του πρέπει να έχουν εφόδια σε νερό, σε τροφή, και σε ξεκούραση για να μπορούν να αντεπεξέλθουν τυπικά στις ακραίες συνθήκες του δασικού μετώπου;;… και 

β) Το μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Πτώματος εδώ και 23 χρόνια δεν γνωρίζει ότι η υπηρεσία δεν του παραχωρεί τα στοιχειώδη;; Δεν θα έπρεπε ο κάθε (τουλάχιστον) μόνιμος πυροσβέστης να έχει αγοράσει εδώ και 23 χρόνια… ένα μικρό σακίδιο, που να έχει μέσα τα απαραίτητα, ένα παγούρι για νερό, έναν φακό, ένα ζευγάρι γάντια για δασικές πυρκαγιές, κονσέρβες ψάρι, ένα κιτ πρώτων βοηθειών με μια αλοιφή εγκαυμάτων;;

Όταν για δεκαετίες δεν ανανεώνεις τον αεροπυροσβεστικό σου στόλο των Canadair, με καινούργια αεροσκάφη… όταν για δεκαετίες 8 μήνες κάθε χρόνο, δεν κάνει το προσωπικό καθαρισμό των δασών… αλλά χτυπάει φραπέ προφασιζόμενο «επιφυλακή» μέσα στα αστικά κέντρα, τότε η πύρινη κόλαση είναι σίγουρη στην πρώτη μικρή δασική φωτιά. Και το μόνο σίγουρο ότι η φωτιά θα σβήσει στην θάλασσα. Ναι η Ελλάδα βρέχεται από θάλασσα… η φωτιά θα βρει το νερό και θα σταματήσει! 

Παρ΄όλα αυτά θα κάνω ακόμα μια παρατήρηση… αν κάποιος δει τις φωτογραφίες, διακρίνει σε κάποιες από αυτές πυροσβέστες με στολές που είναι κατάλληλες για δράση σε αστικό περιβάλλον, αλλά εντελώς ακατάλληλες για δράση σε δασικό περιβάλλον, και ειδικά σε συνθήκες θερμοκρασίας που σε αρκετές των περιπτώσεων αγγίζει τους 50+ βαθμούς C!!! 23 χρόνια έχουν περάσει… και από ότι φαίνεται μπορεί να περάσουν ευχάριστα και άλλα 20… μέχρι να καταλάβουν, εάν καταλάβουν, ότι οι στολές που χρησιμοποιούν είναι ακατάλληλες για δασική πυρόσβεση! 

Η Ελλάδα δεν καίγεται για να βγάλουν κάποιοι λεφτά… όπως και όλα αυτά που συμβαίνουν με την οικονομική κρίση, δεν συμβαίνουν για τα δανεικά του χρέους… οι πραγματικές αιτίες είναι άλλες από τις προφανείς δικαιολογίες που μας σερβίρουν. Οι γεωπολιτικές αλλαγές που γίνονται είναι ριζικές και αφορούν όλα τα επίπεδα, τώρα εάν αυτές οι αλλαγές θα επικρατήσουν η όχι αυτό έγκειται στον επιλήσμονα μαλάκα που κατοικεί την χώρα των Ελλήνων. Βεβαίως για αρκετούς από εμάς αυτό το γεγονός της πύρινης λαίλαπας είναι καταστροφή… εάν κάποιος όμως το δει από ουδέτερη ματιά, για κάποιους άλλους όμως αυτή η καταστροφή, ονομάζεται εκσυγχρονισμός, η ακόμα καλύτερα μεταρρύθμισις και Πράσινη ανάπτυξη ! Αυτό δεν σου λένε εδώ και 40 χρόνια;; Την καταστροφή σου την λένε μεταρρύθμιση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: