ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑΕΙΧΑΜΕ ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΖΗΤΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ (τα πράσινα άλογα μιας άλογης πολιτικής προς τα νέα μνημόνια και κάτι περί της ατομικής σου ευθύνης)

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑΕΙΧΑΜΕ ΚΟΡΎΦΩΣΗ ΖΗΤΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
(τα πράσινα άλογα μιας άλογης πολιτικής προς τα νέα μνημόνια και κάτι περί της ατομικής σου ευθύνης).
 
Χρειαζόμαστε, λέει, σήμερα με τα 40αρια 9,6 GW ισχύος για να ικανοποιηθεί η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρισμού λόγω των κλιματιστικών. Και πάρε βλακωδεις οδηγίες για να το λύσεις εσύ το πρόβλημα, αποκρύπτοντας ότι:
 
Είχαμε ξανά τέτοιο peak ζήτησης! Ακριβώς 9,6 GW χρειάστηκαν και τον Αύγουστο του 2004, επί Ολυμπιάδας.
 
Τότε δεν έπεσε πανικός. Άνετα καλύφθηκε από την τότε συνολική εγκαταστημένη ισχύ των 18,2 GW. Τι άλλαξε από τότε;;
 
Κατ αρχάς εγκαταστάθηκαν ακόμα 6 περίπου GW με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Οπότε δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα που έκλεισαν άρον άρον οι ισοδύναμες λιγνιτικες μονάδες τις ΔΕΗ, 5 χρόνια πρίν την προγραμματισμένη από το Στρατηγικό Πρόγραμμα Ενεργειακής Μετάβασης  απόσυρση τους (9 δισ αυτό το άρον άρον θα μας κοστίσει, αλλά ας μην το κάνουμε τώρα θέμα...)
 
Δυστυχώς για τους μαθητευόμενος μάγους του γκουβερνου, οι ΑΠΕ από μόνες τους ΔΕΝ μπορούν να ανάψουν ούτε ένα μπρίκι! Εκτός από το έχουν τεθεί τώρα εκτός μάχης οι ανεμογεννήτριες, λόγω άπνοιας, και τα φωτοβολταϊκα παράγουν λιγότερο... λόγω καύσωνα, οι ΑΠΕ χρειάζονται πάντα την αποθηκευμένη χημική ενέργεια ενός καυσίμου για να σταθεροποιείται το δίκτυο. Αντί για τον λιγνίτη, τώρα το σχέδιο είναι με εισαγόμενο φυσικό αέριο. Άλλα οι μονάδες αερίου δεν είναι ακόμα έτοιμες! Βάλε πάλι άρον άρον ξανά μπρος τις λιγνιτικες (και φαπ το πέναλτι των ρύπων, πάρε κόστος 13,5 λεπτά την κιλοβατώρα αφού δεσμεύτηκες σε λιγότερους ρύπους) να τα κάνεις ανάπτυξη. Τζάμπα πήγε το άρον άρον, πάρε τώρα την ατομική σου ευθύνη να έχεις να πορεύεσαι μέχρι το 25. Με ατομική σου ευθύνη θα πληρώσεις στον επόμενο λογαριασμό 15-20% ακριβότερα την κιλοβατώρα. ΟΚ;;
 
Το άλλο που έγινε, ήταν το "εξορύξεις αερίου από την ελληνική ΑΟΖ, stop"! Θα τα κάνουν λέει όλα με ΑΠΕ οι πράσινοι οικολόγοι της πλέον αντιπεριβαλλοντικης κυβέρνησης που έχει περάσει από τον τόπο. Γιατί;;
Υπάρχει σχέδιο!
 
Ας δούμε πόσο μας στοιχίζει σε ευρώ η πολιτική εγκατάλειψης των εξορύξεων μόνο από τα 13 οροθετημένα οικόπεδα στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, που φαίνεται ότι διακόπτεται η έρευνα και εκμετάλλευση τους, που είχε ξεκινήσει συστηματικά την προηγούμενη εξαετία.
 
Ο πολύ έγκυρος και έμπειρος Γιάννης Μπασιάς, πρώην πρόεδρος της Δημόσιας Αρχής Εξορύξεων Υδρογονανθρακων, υπολογίζει μόνο τις απώλειες στο εμπορικό ισοζύγιο και το ΑΕΠ στα 10-12δισ ευρώ τον χρόνο από την συνέχιση της εξάρτησης μας μόνο από το εισαγόμενο φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, την Κιργιζια, την Ρωσία κλπ και το μεταφερόμενο σε υγροποιημένη μορφή LNG μέσω Ρεβυθουσας; και Αλεξανδρουπολης από το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ. .
 
Από το σημερινό 78% έλλειμμα στο ενεργειακό μας ισοζύγιο, η μη εκμετάλλευση των εντοπισμένων από δορυφόρους κοιτασμάτων (οι γκρι περιοχές στην εικόνα και ο χάρτης σχετικά) οδηγεί, κατά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, σε ένα πολύ αισιόδοξο 73% μέχρι το 30, αν δουλεύουν οι ΑΠΕ. Και χωρίς να έχει υπολογιστεί πόσο ηλεκτρισμό θα χρειαστούν τα ηλεκτρικά κουρσακια, που τώρα βάλθηκαν να μας πουλήσουν . Άλλα 40GW αν τα κάνουμε όλα ηλεκτροκίνητα, οεο. Και όλα αυτά, για να μπορούν να καίγονται ανενόχλητα κάθε καλοκαίρι τα δάση, που απορροφούν όλο το CO2 των σημερινών. Προσεχώς όλα οικόπεδα, να την η ανάπτυξη!
 
Έτσι, αντί για λιγνίτη, θα καίει ο Μυτιληναίος και ο Εnergas εισαγόμενο αέριο για να παράγει ηλεκτρισμό. Να μην γίνει κλέφτης και εκείνος ο Κοπελουζος και 5-6 εφοπλιστές με LNG carriers, και τους χάσουν και από "χορηγούς"...
 
Πανέξυπνο! Έχοντας αναλώσει, μέχρι τότε, σχεδόν το μισό των κορονοϊοπακέτων και του ΕΣΠΑ σε επενδύσεις για εισαγόμενες τεχνολογίες ΑΠΕ, και μετά από ένα ακόμα σκληρό μνημόνιο, ίσως να καλύπτονται μερικώς ένα μικρό ποσοστό των συνολικών μας αναγκών σε ηλεκτρικές KWh, και καθόλου σε θερμικές. Όταν οι θερμικές (από κάποιο καύσιμο ) αντιστοιχούν στο 76% των συνολικών ενεργειακών μας αναγκών, έστω και με τους σημερινούς υποτονικους ρυθμούς της βιομηχανικής παραγωγής μας.
 
Πολιτική που από τον δικό τους Πίνακα από (μελέτη της ημετέρας τους ΔιαΝοεσις του 21 που παραθέτω εδώ άνωθεν στην εικόνα) αποδεικνύεται ότι ΔΕΝ οδηγεί σε καμία σοβαρή μείωση στην εγχώρια κατανάλωση εισαγόμενου αερίου και αργού πετρελαίου (το τελευταίο ούτως ή άλλως επαναεξάγεται με σοβαρή προστιθέμενη αξία ως βενζίνη, λιπαντικά,κλπ από τα διυλιστήρια, η γίνεται λίπασμα και άλλα χρειαζούμενα, με συμμετοχή στο 1/4 στην αξία των εξαγωγών μας, η δε ζήτηση του θα φθίνει με αργούς ρυθμούς υπέρ του αερίου μέχρι το 50).
 
Άρα το ζητούμενο ΔΕΝ είναι καμιά "Πράσινη Ανάπτυξη" για την κλιματική αλλαγή που δημιουργεί, το πολύ, 150.000 νέες θέσεις εργασίας σε 10 χρόνια (έναντι των 350.000 που χάθηκαν από το 19 μόνο λόγω των lockdown) αλλά ένα νέο ΜΝΗΜΌΝΙΟ και η ΕΞΆΡΤΗΣΗ.
 
Αυτό που δεν υπολογίζει ο Μπασιας (βλέπε ΕΔΩ) είναι και τι θα σήμαινε για τα υπόλοιπα 20-30 τουλάχιστον χρόνια και η εξαγωγή φυσικού αερίου από αυτά τα προς εγκατάλειψη κοιτάσματα μέσω του EastMed προς την ενεργειακά διψασμένη για αέριο ΕΕ.
 
Αλλά 7,5δευρω κάθε χρόνο η απώλεια εσόδων για το Δημόσιο από φόρους και δικαιώματα εξορύξεων (Οι υπολογισμοί έγιναν με μέση τιμή πετρελαίου στα 50$ το βαρέλι) Όσα δηλαδή 5 κορονοϊοπακετα και ΕΣΠΑ (μετά μνημονίων νεοφιλελε κοπής)! στο ίδιο χρονικό διάστημα!
Και απώλεια εσόδων στο ΑΕΠ και το εμπορικό μας ισοζύγιο της τάξης των 20δισ κάθε χρόνο για 20-30 χρόνια τουλάχιστον !!!
 
Μέχρι τώρα στο ταμείο των πολιτικών Μητσοτάκη :
 
30δισ τον χρόνο στο ΑΕΠ και 7,5δισ σε δημόσια έσοδα συν 9δισ από το "άρον άρον".
 
Και προφανές, νομίζω, και το συμπέρασμα στο γιατί οι εκδοτικές πολιτικές προς την Τουρκία, και αυτές οι νεοφιλελε σύλληψης πολιτικές "ανάπτυξης" είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. (Και πόσο πολύ καλά θα κάνει, όποιος θα θέλει να κυβερνήσει με πειστικό σχέδιο που υπηρετεί αυτή την πατρίδα, να απομονώσει το γρηγορότερο τους Σημιτικούς δήθεν εκσυγχρονιστές, που του σερβίρουν Πράσινα Άλογα για δήθεν σχέδια ανάπτυξης, όταν αυτά ακολουθούν ακριβώς τον ίδιο, πάνω κάτω, σχεδιασμό με αυτόν του Πισαριδη & Co σαν πυρήνα της φιλοσοφίας τους για την ανάπτυξη... ).
 
Ο Μπασιας, στο ίδιο άρθρο  αναφέρεται και στα ήδη εντοπισμένη, από το ΙΓΜΕ,, πολύ σημαντικά αποθέματα παγωμένου φυσικού αερίου (Υδριτες μεθανίου) στις περιοχές Νότια του Καστελόριζου και νότια της Κρήτης. Σε αυτές που παζαρεύει τώρα ο Μητσοτάκης να τις δώσει στον Ερντογαν, να σωθεί ο άνθρωπος, να γίνουν συνεκμετάλλευση. Ισοδύναμα αποθέματα αερίου 100 φορές όλων των γνωστών αποθεμάτων φυσικού αερίου όλης της Αν. Μεσογείου. Από το αέριο θερμοκηπίου που, αν δεν καεί και εξαχνωθει απότομα, κινδυνεύει με πλήρη αφανισμό της ζωής όλος ο πλανήτης.
 Γι αυτά, σωστά επισημαίνει ότι θα είναι τεχνικά δυνατή η αξιοποίηση τους σε περίπου 10χρονια. Σχετικές τεχνολογίες συλλογής του μεθανίου και αντικατάστασης τους με διοξείδιο του άνθρακα αναπτύσσει η Κίνα και η Ιαπωνία για τα εκεί αντίστοιχα σημαντικά αποθέματα υδριτων. Και λέει, σοφά, ο Μπασιας "να σκεφτούμε ρε παιδιά κάποιον έξυπνο τρόπο να αξιοποιηθούν τώρα".
 
Για πες τώρα τι δεν καταλαβαίνεις και που νομίζεις ότι είναι τα όρια της ατομικής σου ευθύνης για να δω κάτι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: