ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

TO ΕΠΙΣΗΜΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΝΊΞΟΝ;;

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

TO ΕΠΙΣΗΜΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΝΊΞΟΝ;;
(Τι σημαίνει, σε πρώτη ανάγνωση, η απόφαση για συναλλαγές ρωσικής ενέργειας και άλλων πρώτων υλών μόνο με ρούβλια)
 
Η εποχή Νίξον ξεκίνησε στις 15 Αυγούστου του 71, με την μονομερή απόφαση του τότε Λευκού Οίκου να τερματίσει την σύνδεση του δολαρίου με τον κανόνα του χρυσού που είχε συμφωνηθεί στο Μπρένταν Γουτζ το 1947.
 
Αν και ανακοινώθηκε ως προσωρινό μέτρο μέχρι το 74 για να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα των ΗΠΑ μετά την ήττα τους στο Βιετνάμ,, η αποσύνδεση με τον χρυσό παρέμεινε και διαδόθηκε. Από τότε το νέο χρήμα παράγεται πρωτογενώς μόνο από ένα κρατικό ή ιδιωτικό δάνειο ενώ δεν αποκλείστηκε και η δευτερογενής παραγωγή του με διατραπεζικό δάνεια πάνω στο αρχικό ανεξέλεγκτα. Τα τοξικά που έσκασαν το 08 με την Leman Brothers, ξέρετε. Το βιώσαμε το σκάσιμο τους μετά με τρία μνημόνια για να σωθούν κάτι Τράπεζες.
 
Αυτό το σύστημα ήταν και η βασική αιτία της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης  αλλά και στην διάλυση της ζώνης του ρουβλιου δέκα χρόνια μετά. Δεν μπόρεσε η Σοβιετία να παρακολουθήσει τον ανταγωνισμό, έχοντας αργά ανακλαστικά, χάνοντας από την ζώνη του δολαρίου, που βρέθηκε με όση ρευστότητα ήθελε. Πάνω σε αυτό ακριβώς το στοιχείο, το αεράτο χρήμα που γεννάει ανισότητες, στήριξε και ο νεοφιλελευθερισμός το success story του για τα επόμενα 30 χρόνια μετά.
 
Η σημερινή απόφαση του Πούτιν να μην δέχεται άλλο νόμισμα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αν δεν ανατραπεί με κάποιον μαγικό τρόπο, θα οδηγήσει στα εξής:
 
🔸Η ΕΕ κυρίως για το αέριο, αλλά και οι ΗΠΑ για πρώτες ύλες λιπασμάτων και άλλων κρίσιμων πρώτων υλών για τα διυλιστήρια, πρέπει να βρούν τώρα ρούβλια. Αυτά που κυκλοφορούν στις αγορές είναι ελάχιστα. 
 
🔸Η πρώτη πηγή εύρεσης ρουβλίων είναι οι ιδιωτικές τοποθετήσεις δυτικών εταιριών σε ρωσικές επενδύσεις ύψους 1,3τρισ δολαρίων περίπου. Η αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT οδήγησε στην απόφαση του Πούτιν αυτές να αποζημιωθούν (τρέχα γύρευε τώρα σε ποια ισοτιμία με το ευρώ ή το δολάριο) με ρούβλια. Υπερωρίες στο Νομισματοκοπείο της Μόσχας και να τα πρώτα ρούβλια να έχουν οι δυτικοί να πορεύονται. Την θέση τους στις μετοχές των επιχειρήσεων που αφήνουν, μάλλον θα την καταλάβουν υφιστάμενοι ή νέοι "ολιγάρχες" προσκείμενοι στον Πούτιν, ίσως με χαμηλότοκα δάνεια από το ρωσικό τραπεζικό σύστημα.
 
🔸Μια άλλη πηγή της Δύσης για να βρει ρούβλια είναι το εξωτερικό χρέος της Ρωσίας. Από τα 434δισ $, περίπου τα 300 τα έχουν διακρατήσει δυτικοί "θεσμικοί επενδυτές", τράπεζες και funds δηλαδή. Για να μην καταρρεύσουν θα σπεύσουν τώρα να ανταλλάξουν τα αξιόγραφα τους με ρούβλια για να πουληθούν σε εμπόρους ενέργειας. Ο φόβος είναι μην τυχόν και τους προλάβει η Κίνα, που διακρατεί σχεδόν όλο το υπόλοιπο χρέος, και βρεθεί ρυθμιστής και του ενεργειακού της ΕΕ.
 
🔸Το τι σύστημα παραγωγής θα ακολουθήσει μετά το ρούβλι, με τι θα αντικριζεται η παραγωγή νέου για να συνεχιστεί το εμπόριο, είναι αυτή την στιγμή άγνωστο. Ο χρυσός αποκλείεται, λόγω της υπερσυγκέντρωσης του στα ρωσικά θησαυροφυλάκια. Κανένας δεν θα δέχονταν ένα τέτοιο ρούβλι προ-Μπρεντον Γουτζ αφού η Ρωσία έχει την δυνατότητα να ανεβοκατεβάζει την τιμή του χρυσού όπως θέλει.
 
Έτσι, το κλασικό ρούβλι ή το ψηφιακό που ετοιμάζεται επι τεχνολογιών blockchain, συμβατό με το νέο ίντερνετ, έχει την δυνατότητα είτε να συνεχίσει τον ίδιο τρόπο παραγωγής με το σημερινό, τα δάνεια του συστήματος Νίξον ή με την ενέργεια που εξάγει.
 
Εκτιμώ ότι οι γεωπολιτικές βλέψεις της Ρωσίας, που θέλει όσο θα είναι απαραίτητοι οι υδρογονάνθρακες της μέχρι το 2050, δεν θα ακολουθήσουν το ίδιο λάθος που έκανε η Κίνα με το ψηφιακό γουάν που συνεχίζει να παράγεται από δάνεια. Μια πιθανή κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα το επηρεάσει καταστροφικά, παρ όλο που η σύνδεση της με το παγκόσμιο σύστημα συναλλαγών είναι έμμεση, μέσω Κίνας. Η νεοτσαρική αντίληψη του Κρεμλίνου φαίνεται ότι την οδηγεί στον επανασχεδιασμό μιας νέας ζώνης του ρουβλιου, ανάμεσα στους δυο πόλους της νέας παγκοσμιοποίησης.
 
Έτσι δεν είναι απίθανο να εκδίδονται τα νέα ρούβλια, μετά την εξάντληση όσων υπάρχουν σήμερα, σε σχέση με την ενέργεια. Έτσι το ρούβλι ίσως γίνει το δεύτερο νόμισμα στον κόσμο μετά το amber των ΗΑΕ που θα "αγκιστρωνεται" με κάτι χειροπιαστό, την ενέργεια από υδρογονάνθρακες, που για πολλά χρόνια ακόμα όλοι την εμπιστεύονται γιατί θα την χρειάζονται. 
 
Σε αυτή μου την "μαντεψιά" συνηγορεί και η χθεσινή απόφαση του OPEC, δηλαδή της Σαουδικής Αραβίας, να μην αυξήσουν οι χώρες μέλη του την παραγωγή υδρογονανθράκων, για να διευκολυνθεί έτσι η Δύση από την πολύ άσχημη τροπή που παίρνουν αυτές οι κυρώσεις, που σίγουρα πυροβόλησαν κατ' αρχάς το πόδι των Ευρωπαίων. Το ευρώ συνεχίζει την κατρακύλα του ως προς το δολάριο, που τώρα ξεφορτώνει πάλι τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αλλού.
 
Γιατί τα λέω όλα αυτά;;
 
Σίγουρα όχι μόνο για ιστορικούς λόγους για να εξηγείται, μερικά χρόνια αργότερα, γιατί πραγματικά έγινε αυτός ο παράλογος πόλεμος στην Ουκρανία και γιατί "σέρνεται" έτσι η εξέλιξη του.

8 σχόλια:

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Άντε να μάθει τώρα ο Ευρωπαίος πως λένε στα ρωσικά το "καλώς τα τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα" μπας και μαζέψει κανένα ρούβλι...

kakos04 είπε...

Καλημέρα Λύκαστρε , δες και αυτό
Oil-refining giant Koch Industries invests nearly $1B in battery companies
https://arstechnica.com/tech-policy/2022/03/oil-refining-giant-koch-industries-invests-nearly-1b-in-battery-companies/ .
Οι γείτονες από δίπλα είναι που θέλουν τα πετρέλαια μας ή συγγενείς?
Πολύ χρήμα για να επηρεάζουν αποφάσεις πάντως .
Καλή συνέχεια .

Ανώνυμος είπε...

kakos04
Εκτός του Κότς υπάρχει κι'άλλος γαλαζοπατρίδας σε θέση κλειδί στο παγκόσμιο γίγνεσθαι......


https://www.iea.org/about/leadership

Μμ. είπε...



Αυτοί ρούβλι εμείς Ντούβλη!

¨Αραπάδες τα φυλάνε, στον Αλή πασά τα πάνε¨ τουτέστιν μπλέξαμε χοντρά.

Χοντρά, χοντρά, γι' αυτό. εκλαγαί εδώ και τώρα ή το ενστικτώδες κεφαλοχώσιμο
της δημοκρατικής καμηλοπάρδαλης στην εκλογική άμμο όταν πλακώνουν τα δύσκολα.

ΑΡΡ. είπε...


ΞΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ


Μετέτρεψαν την ΔΕΗ (μέσω Funds & Λάτση) σε Χάρυβδη που κατασπαράζει τα νοικοκυριά με παρανοϊκούς λογαριασμούς!
Εκτόξευσαν το κόστος του ηλεκτρικού με την εγκληματικό κλείσιμο των Λιγνιτικών
(από τα οποία το πιο σύγχρονο Λιγνιτικό της Ευρώπης, την Πτολεμαΐδα V που πληρώνει πολύ χαμηλά τέλη ρύπων, και κόστισε 1 Δις στον Έλληνα Πολίτη,
ήθελαν να την παραδώσουν σε Ολιγάρχη με αέριο!!)

Στα μαγαζιά (πλην τροφίμων & πρώτης ανάγκης) ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΠΕΛΑΤΗΣ!!
Η αγορά -δήλωση προέδρου καταστηματαρχών Νέας Ιωνίας- εξ αιτίας της τρομοκρατίας από τους Λογαριασμούς ρεύματος, βρίσκεται 3 φορές πιο κάτω από την περίοδο της Κρίσης των Μνημονίων!!
Για τα υπερκέρδη των Ολιγαρχών, πουλάνε τρέλα & σανό και ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ!
Τα καύσιμα αλλού πέφτουν, εδώ ανεβαίνουν!
---------Η Κοινωνία ενώπιον της ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΕΙΑΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ!!---------
Ή -πιο σωστά- ιδού ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΕΙΟΣ ΑΡΜΑΓΕΔΩΝΑΣ!!
Και τον βιώνουμε ΟΛΟΙ στο πετσί μας!!
Και μέσα σε όλα αυτά που βρίσκεται ο νους του Ζαβού Υπηρέτη των Ολιγαρχών;;;
Στην Ρωσία!! Θέλει να ρίξει τον Πούτιν λέει. Για τέτοια αυτοκτονική διαστροφή μιλάμε!!

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Kαλησπέρα σε όλους.! Νικόλα θα τα δω αυτά που έστειλες το πρωί...τώρα είμαι λιώμα. Μόλις μπήκα σπίτι. Πολύ ο σε βρίσκω όμως...και για να απαντήσω στον φίλο ανώνυμο που έστελε το λινκ με τον άλλο γαλαζοπάτριδο ...τόσο οι οικογένεια Κοτς όσο και ο Fatih Birol έχουν κοινές ρίζες καταγωγής...είναι Ασιάτες.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Ξέχασα...είναι και υψηλόβαθμος Μασόνος.

ΑΡΡ. είπε...



ΚΙ ΑΛΛΟ ΦΡΕΣΚΟ ΠΡΑΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΉΣ.


Η απομονωμενη....Τουρκια

Όλοι βλέπουν Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ
Σειρά επαφών στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ έχει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Έχει συνατηθεί ήδη με Μακρόν και Ντράγκι και εκκρεμεί η συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.


Έτη φωτός ανώτερη η τουρκική ηγεσία από τους δικούς μας πολιτικούς νάνους.
Και ΜΗΔΕΝ κυρώσεις στην Ρωσία, και ΤΙΠΟΤΑ δεν της κάνουν οι δυτικοί.
Τα βλέπω και στενοχωριέμαι.

Δεν αλλαζουν γραμμη αυτοι οποιος να ανεβει πανω για αυτο και κερδιζουν ενω εμεις ειμαστε οι μακακκες της υποθεσης

Φίλε μου η τουρκική πολιτικοστρατιωτική ηγεσία σπουδάζει και εφαρμόζει την βυζαντινή διπλωματία. Αυτό διότι όλοι αυτοί που κυβερνούν την Τουρκία είναι απόγονοι εξισλαμισθέντων βυζαντινών αριστοκρατών.
Αντιθέτως οι δικοί μας ηγετίσκοι είναι απόγονοι κοτζαμπάσηδων και μαυραγοριτών οθωμανικής έως προσφάτου γερμανικής Κατοχής...η γνήσια Ελληνική αριστοκρατία αφανίστηκε στα τείχη της Πόλης το 1453 και στην Επανάσταση του 1821.

Ναι αλλά εμείς παράγουμε Παϊσιους. Λίγο είναι;

Χμ. Κάνει όντως την διαφορά. Προς τα πάνω ή το κάτω όμως; Αυτό είναι το εθνικό ζητούμενο.