ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

ΚΑΙΝΕ ΤΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΟΤΑΝ ΓΕΡΑΣΟΥΝ.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΚΑΙΝΕ ΤΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΟΤΑΝ ΓΕΡΑΣΟΥΝ.

Ο κορονοϊός πρόλαβε και έκαψε ήδη αρκετά των νεοφιλελέ. Περί ανάγκης για "μη κράτος" για να καθαρίσει η ιδιωτική πρωτοβουλία, κάτι άλλα για για τα δημόσια χρέη, το άλλο περί χαμηλών μισθών, εκείνο με το "αόρατο χέρι της αγοράς" που τα ρυθμίζει όλα (αρκεί να μην φορολογείται ο μεγάλος πλούτος), το "μόνο με τα εμβόλια θα σωθούμε, τι το θέμε το ΕΣΥ",... τα ξέρετε και να μην επαναλαμβάνομαι.
 
Στην ίδια όμως κατηγορία βρίσκονται όμως και κάτι άλλα δόγματα που επιζούν ακόμα και ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙΝΕ!
 
Όπως πχ αυτό που κυριαρχεί ακόμα στα μυαλά των αξιωματικών της Πυροσβεστικής και των παρατρεχάμενων της Πολιτικής Προστασίας που λέει "οι επίγειες Δυνάμεις σβήνουν μόνο τις φωτιές. Οι εναέριες θεωρούνται συμπλήρωμα τους" (επειδή δεν ανήκουν βλέπεις στην δικαιοδοσία τους). Ο δε συντονισμός να γίνεται μόνο από εδάφους με εντολές του τύπου "στείλε γρήγορα να ρίξει ένα PZL, τραβάει πλάνα ο ΣΚΑΙ..."
 
Επιχειρησιακό δόγμα που πρέπει να ανάγεται στην εποχή του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, όταν κυριαρχούσαν στα πεδία οι μάχες χαρακωμάτων και τα ηρωικά "Αεεερααά" με τις εφ όπλου λόγχες του ευζωνικού.
 
Τώρα ο εχθρός, η φωτιά, είναι όμως ανεγκεφαλος. Από την στιγμή που θα εκδηλωθεί δεν καταλαβαίνει από τέτοια Αεερααα. Αν δεν τον προλάβεις γρήγορα, θα αναπτυχθεί ακάθεκτος σύμφωνα με τους δικούς του νόμους.
 
Πως γίνεται αυτό το γρήγορα;;
Κατ αρχάς με πληροφοριακά συστήματα, δορυφορική εποπτεία, drones και αλγόριθμους ανάλυσης/πρόβλεψης του ντατου που συλλέγουν, και που ευτυχώς υπάρχουν. Αλλά δυστυχώς όλα μένουν στα αζήτητα, δεν τα κατανοούν βλέπεις στα επιτελεία....Δες σχετικά και ΕΔΩ για μια επανάληψη εμπέδωσης.
 
Κατά δεύτερο, με καίρια συντριπτικά του χτυπήματα, όσο ακόμα είναι "μωρό". Δηλαδή με αεροπορικά μέσα που κινούνται γρήγορα και που δεν ρίχνουν μόνο ένα κουβά νερό. Υπάρχουν, δεν τα έχουμε, νοικιαστηκαν από την αντιπροσωπεία κάποιου κουμπάρου κάτι τρακτορες αντ' αυτών, λέει, τα αρχαια μας canadair μείναν από τακάκια....
 
Κατά τρίτο, από την πρόληψη. Σύνθετο έργο, που αγκαλιάζει τους σχεδιασμούς σχεδόν κάθε παραγωγικής δραστηριότητας. Λέμε κάτι λίγα πως ΕΔΩ για την δασική διαχείριση.
Και τέλος, με την εγκατάλειψη κάθε εφαρμογής του "δόγματος του σοκ" που ακολουθεί μετά από τέτοιου μεγέθους καταστροφές. Ξέρετε, αυτού που ξεκινάει με το "αφού θα καεί που θα καεί, δώσε τα τα ρημάδια στην ιδιωτική πρωτοβουλία να τα φυλάει και για να φυτέψει τίποτα ανεμογεννήτριες".
Εντός αυτού του τελευταίου αυτού δόγματος εντάσσεται και η μετατροπή του πυροσβεστικού έργου σε αυστηρώς αστυνομικό. Δια των εκκενώσεων, που αν το καλοσκεφτείς, δεν σώζουν από μόνες τους καμία ζωή!
 
Ακολουθεί ο βαρύς χειμώνας της ακόμα μεγαλύτερης ύφεσης δια της εγκατάλειψης κάθε εκκενωθέντα στην ατομική του ευθύνη, μπας και επιζήσει. Το Μάτι ως αφήγημα μόνο να επιβιώσει...
Τούτων λεχθέντων, το αίτημα "Αερα, αερα να φύγει η χολέρα" κάθε τέτοιου δογματισμού και όσων τους εφαρμόζουν, δείχνει πάλι ως μονόδρομος. 
 
Έτσι εγώ κατανοώ το βαθύτατο μήνυμα της λαϊκής κραυγής που ακούγεται σαν το "Μητσοτάκη...γραμμώνεσαι", και που εξαπλώνεται τώρα σαν πυρκαγιά καίγονται όλα αυτά τα αποτυχημένα δόγματα. Μαζί με εκείνο κάποιων come il faulte που λέει "μον ντιε, δεν λέμε τέτοια πράγματα στην αριστερά", από κάποιους που δεν έχουν σβήσει ποτέ καμιά φωτιά στην ζωή τους. Εκτός από αυτήν του πάθους τους γι αυτήν μαζί με την όποια παράδοση της Μαλβινας Κάραλη, του Καραϊσκάκη ή και εκείνου του βρωμόστομου του Αριστοφάνη.


Λεγε, λεγε κάτι μένει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: