ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Η Βρετανία επιστρέφει στη Μεσόγειο μέσω Τουρκίας

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Και κάποιοι περίμεναν πως θα δίναμε 5 δις στις λούγκρες για να μας πουλήσουν με το καλημέρα για χάρη της Τουρκίας. Γαλλία και πάλι Γαλλία και σε όποιον αρέσει.


Προβληματισμό σε Αθήνα και Λευκωσία προκαλεί ο νέος ρόλος που φιλοδοξεί να διαδραματίσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς, όπως φαίνεται, το Λονδίνο αντιλαμβάνεται την παρουσία του στην περιοχή ανταγωνιστικά προς την Ε.Ε. και δη τις δυνάμεις που είναι περισσότερο ενεργές σε αυτήν, όπως η Γαλλία.

Οι Βρετανοί επιχειρούν να αναδομήσουν τη γεωπολιτική παρουσία τους σε κρίσιμες περιοχές της ευρύτερης ευρωπαϊκής περιφέρειας και στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται ότι επιθυμούν στενότερες σχέσεις και συντονισμούς με την Τουρκία. Αν και από το Λονδίνο το μήνυμα που μονίμως μεταδίδεται είναι πως οι σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου – Τουρκίας δεν πρέπει να εκλαμβάνονται παρά ως συμπληρωματικές του ρόλου που και οι δύο χώρες διαδραματίζουν εντός του ΝΑΤΟ. Ισως η πιο σημαντική από τις επαπειλούμενες εξελίξεις είναι η προσπάθεια επιστροφής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από σχήματα τα οποία θα είναι ευθέως ανταγωνιστικά, αν όχι υπονομευτικά στις υφιστάμενες τριμερείς και άλλες πολυμερείς συνεργασίες της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, αρμόδιοι κύκλοι παρακολουθούν την αναβάθμιση των σχέσεων της Βρετανίας με την Τουρκία σε διάφορους τομείς και εκτιμούν ότι επιδιώκει να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο σε όσα συμβαίνουν στην περιοχή. Ειδικότερα μετά την έξοδό της από την Ε.Ε., τη στιγμή που ακολουθεί μια αυτόνομη πορεία στην εξωτερική πολιτική, η οποία είναι απαλλαγμένη από τους περιορισμούς που προσδιορίζονται από την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), στη βρετανική αντίληψη η Τουρκία απολαμβάνει κεντρικό ρόλο στις υφιστάμενες και αναδυόμενες διεργασίες και δυναμικές στην περιοχή.

Ο τομέας στον οποίο αυτή η σχέση φαίνεται με τρόπο σχετικά ορατό είναι αυτός της βιομηχανικής συνεργασίας στον τομέα της άμυνας. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί κρίσιμο εταίρο της Τουρκίας στον στρατηγικό στόχο της Αγκυρας να εξασφαλίσει κρίσιμη γι’ αυτήν στρατιωτική τεχνολογία, ειδικότερα, μεταξύ άλλων, όσον αφορά την προσπάθεια να αναπτύξει το εγχώριας σχεδίασης και κατασκευής τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος. Για τις ανάγκες του λεγόμενου TF-X έχουν γίνει ήδη διαπραγματεύσεις αλλά και συμφωνίες μεταξύ των τουρκικών κρατικών εταιρειών και της BAE Systems, καθώς επίσης συζητήσεις με τη Rolls Royce για την πιθανότητα κατασκευής κινητήρα για το αεριωθούμενο αεροσκάφος που επιθυμεί να κατασκευάσει η Τουρκία.

Παρά το γεγονός ότι έως τώρα έχει γίνει σαφές πως οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο απτό αποτέλεσμα, οι επαφές συνεχίζονται. Αλλωστε, ήδη στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), τουρκικές εταιρείες έχουν καταφέρει να εισέλθουν στην εμπορική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενώ, Τουρκία και Βρετανία σχεδιάζουν συνεργασία στην παραγωγή και στρατιωτικής χρήσης UAV, ζήτημα που –ειδικά για τη Λευκωσία– θεωρείται παράγοντας αποσταθεροποίησης για την ευρύτερη περιοχή. Στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας είναι επίσης γνωστές από καιρό οι συζητήσεις των Τούρκων με τους Βρετανούς για την πιθανότητα χορήγησης τεχνογνωσίας προκειμένου η Αγκυρα να κατορθώσει να ναυπηγήσει το πρώτο αεροπλανοφόρο εγχώριας παραγωγής. Υπενθυμίζεται ότι το ελικοπτεροφόρο «Anadolu», που ήδη διαθέτει η Τουρκία, είναι ισπανικής σχεδίασης και ήδη εκτελεί δοκιμαστικούς πλόες. Η Αγκυρα έχει κάνει κρούση προς το Λονδίνο για το συγκεκριμένο ζήτημα, δίχως ακόμη κάποια νεότερα.

Η πρόοδος σε αυτόν τον τομέα θα κριθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό και από τον βηματισμό που μπορεί να ακολουθήσει η επαναπροσέγγιση Ουάσιγκτον – Αγκυρας. Το άνοιγμα της Τουρκίας σε τρίτες αγορές αποτελεί απότοκο της ουσιαστικής αποκοπής της Αγκυρας από την αμερικανική αμυντική βιομηχανία λόγω της γνωστής υπόθεσης των S-400.

Την ίδια στιγμή, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι Αγκυρα και Λονδίνο συντονίζονται προκειμένου να συνάψουν τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή με στόχο την προσέγγιση και μεσογειακών κρατών-μελών της Ε.Ε. Εκ των πραγμάτων η προοπτική ενός τέτοιου άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο τίθεται απέναντι στον άξονα Ελλάδας, Γαλλίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αποτελεί και σαφές αντιστάθμισμα σε υφιστάμενες τριμερείς στην περιοχή, με σημαντικότερες εκείνες με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο και με το σχήμα 3+1 στο οποίο συμμετέχουν οι ΗΠΑ. Ακόμη και αν αυτός ο άξονας έχει ως κύριο στόχο τη μείωση της επιρροής της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι σαφές ότι συστατικό στοιχείο των τριμερών είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία όμως τυχαίνει να… συνορεύει με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο διαθέτει κυρίαρχες στρατιωτικές βάσεις σε κυπριακό έδαφος.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές και θα επεκταθούν και στην πιθανότητα επίλυσης του Κυπριακού, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ

 

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

από τους "συμμάχους" μας, παίζει να είναι και οι πρώτοι σε πισώπλατες μαχαιριές....Παράξενο, γιατί όταν βρίσκονται με άλλους στο χώρο, συνήθως αυτοί βρίσκονται μπροστά, και στα 4
Όχι ότι είναι βέβαιο, μιας και οι ΗΠΑ μας έχουν βατέψει καλά από τη δεκαετία του '50, ενώ οι Πουρκουάδες είναι πιό υποδόριοι και πρέπει να ψάξεις καλά πόσο καρκίνο σου'χουν βάλει να σε σιγοτρώει.
Όσο για τα "συνεταιράκια" την €υρωπε'ι'κής €νωσης τύπου Ιταλία-Γερμανία ή ΝΑΤΟ τύπου Νορβηγία, δεν τους βάζωκαν ως συμμάχους
ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΛΙΖΑΣ είπαμε επ'ευκαιρία;;;
ΞΕΝΔΟΧΩΦ

Ανώνυμος είπε...

Στα περί κλανοκαποτάδων και Πουρκουάδων ξέχασα ν'αναφέρω τις 2 Στοές Τα κεντρικά του Λονδίνου, στα οποία ήταν μέλη ο 1ος "εθνάρχης/σκατά στον τάφο του" που κοπρίζει τη Γη της Κρήτης και ο Μιζοτάκης ο πρεσβύτερος, και -φαντάζομαι- όλα τα σκ@τόσογα του Σίτυ π.χ. ο Λάτσης και οι κολλητοί του Γλύξμπουρκ/ΝτεΓκρέτσια/Ψόφο που έχουν νταλαβέρι με τους σύγχρονους Φαναριώτες,και τον Βοθρολυμαίο ειδικά.
Η άλλη στη χώρα των Πουρκουάδων μάλλον είναι το "φροντιστήριο Εξουσίας" από το οποίο πέρασε ο 2ος εθνάρχης που κοπρίζει με τον τάφο του τη Γή της Αττικής, ο Χομε'ι'νί, και ο μέγιστος όλων στην αποτελεσματικότητα Πώλ Πότ..Υποδόριες άπλυτες νυφίτσες,αλλά με καλό "πρόλογο" που λένε και στην Σαλονίκη.
Και οι 2 μπόμπες στον Πειραιά τον 19ο αι.,και ναυτικό αποκλεισμό το 1941-2 που μας θέρισε η πείνα, και οι 2 με τα μπούνια στην προδοσία της Μικρασίας αλλά οι μέν με 3 μέλη στη Στοά (Βενιζέλος,βασιλιάς Και Ατατούρκ) μαζί με τους φρατέλλι, και οι 2 πλιάτσικο στους πόρους, αλλά οι κλανοκαποτάδες το προχώρησαν, έστησαν τον εμφύλιο για να μας παραδώσουν στον επόμενο ταβά μας , στην Κύπρο οι 2 (παλιός-νέος ταβάς) τους το 54 και το '74, και μετά μέσω ΟΗΕ θέλουν το άδικο να το κάνουν νόμο, και €υρωβουλευτές με βίλλες (και με τις 2 έννοιες : ελλαδίτικη και κυπριακή)καταπατημένες στα κατεχώμενα, με την σύζυγο του Μπλαίρ(όταν ήταν πρωθυπουργός) δικηγόρο όταν προσέφυγαν οι κύπριοι στα δικαστήρια, και δολοφόνοι του Καποδίστρια ,και Μαυροκορδάτοι, και Γεώργιοι (της μικρασιατικής, όχι του 1912) και άντε να βουλιάξει το κωλόνησο να γλυτωσει μόνο η Λίβερπουλ και τα εκθέματα στο μουσείο, αφού και από μουσική δεν έχουν να προσφέρουν κάτι πλέον.Τουλάχιστον οι νυφίτσες έβγαλαν ένα αρωματάκι, ένα φουαγκρά, ένα πατέ, ένα γλωσσόφιλο, ένα σουσέλ, μια Μπριζίτ Μπαρντώ.
ΠΑΡΕΚΤΡΑΠΗ Ο ΞΕΝΟΔΟΧΟΣ,αλλά φαντάσου έκανα μάθημα σύγχρονης ελληνικής ιστορίας '18 2 ώρες με θέμα : "Τι θυμάμαι από τους νησιώτες συμμάχους της Αντάντ/ΝΑΤΟ". καμμιά 20αριά "συγγνώμη δεν ήξερα", τα άκουσα εκείνη τη μέρα, οπότε και λίγα γράφω.
Αλλά δεν αντέχω αυτή την αδικία, και ότι ένα "άντε και γαμηθείτε ρε καργιόλια, έτσι είναι οι σύμμαχοι" δεν έχει ακουστεί επισήμως, με θλίβει και οργίζει ως άνθρωπο και ως έλληνα

Ανώνυμος είπε...

Λυκ το ότι οι άγγλοι στηρίζουν ανοιχτά πλέον την τουρκία,πως συνδυάζεται με το ότι οι τούρκοι θα φύγουν απ'την Κύπρο που λες;

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

" από τους "συμμάχους" μας, παίζει να είναι και οι πρώτοι σε πισώπλατες μαχαιριές.."

Nαι ίσως είναι οι ποιο φιλότουρκοι από όλους τους "συμμάχους" μας. Να θυμίσω ότι με το εμπάργκο στα F16, η Τουρκία συζητούσε για eurofighter κυρίως απ' την μεριά της Αγγλίας, έστω και παλαιότερων εκδόσεων. Ποιος μου λέει εμένα ότι δεν θα δώσουν κάποια στιγμή meteor στους Μογγόλους ή camm er;

Καλα τους αποκαλώ Αυτοκρατορία της Ροδέλας τους οπισθογεμείς...λουγκρέτους Άγγλους. Πούστηδες σε όλα τους και στην συμπεριφορά.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

"Λυκ το ότι οι άγγλοι στηρίζουν ανοιχτά πλέον την τουρκία,πως συνδυάζεται με το ότι οι τούρκοι θα φύγουν απ'την Κύπρο που λες;"

Μην βιάζεσαι έχουμε ακόμα δρόμο να κάνουμε μέχρι αυτό το σημείο. Τα γεωπολιτικά δεδομένα αλλάζουν συνέχεια. Αυτό που σήμερα μας φαίνεται ακατόρθωτο, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να αρχίσει να υλοποιείται.

ΝΙΚΑΝΔΡΙΚ είπε...

Καλησπερα στην παρεα.
Ριξτε τα καντηλια σας να ελαφρωσει η ψυχη σας ετσι θελουν οι πουστηδες να τα ακουν.
Φιλε Λυκαστρε αν και δεν εχουμε συναντηθει ακομη σημερα εμαθα ενα κοινο που εχουμε μεταξυ μας και με αρκετους απο εδω μεσα.
Η Ε.Υ.Π λεει μας παρακολουθουσε οσους δεν γουσταραν τα εμβολια και το αναγκαστικο γαμησι.
Πολυ δουλεια επεσε στο μαγαζι ποτε προλαβαιναν να τα κανουν ολα απορω.
Παντως τους περιμενω να ερθουν απο δω να μου τα πουνε απο κοντα αν τολμουν βεβαια και δεν τους εκοψε ο Μητσοτακουλας το λιλακι τους για να τον κανουν παρεα οταν τους γαμαν οι Πακι

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Καλημέρα φίλε ΝΙΚΑΝΔΡΙΚ...άστους να παρακολουθούν, μπάς και μάθουν και κάτι σωστό. Εμείς τα λέμε δημόσια και φανερά . Ενίοτε τα λέω και προσωπικά όταν τα ζητάει το οργανικός τους σύστημα όπως τον άλλον στο σούπερ μάρκετ.

Μου λέει ο άλλος μέσα στο σούπερ, τρις εμβολιασμένος, που έχει κάνει το βλεννογόνο της μύτης σουρωτήρι απ' τα ράπιντ τεστ από το άγχος του μη και κολλήσει τον αόρατο εχθρό και κινδυνεύσει να χάσει το θλιβερό μεγαλείο αστισμού του, 55 Μαΐων πατέρας ενός πεντάχρονου αγοριού που απέκτησε με δέκα εξωσωματικές και αφού φούσκωσε τη γυναίκα με οιστρογόνα και της έκανε τη κοιλιά μαύρη στις αντιπηκτικές, που πάει το παιδί στην παιδική χαρά με μάσκα, ότι "Αυτό που όλοι εσείς κάνετε αντίκειται στη Φύση", θέλοντας να πει ότι αυτός είναι φυσιολογικός.

Του απάντησα ότι τα ρυπαρά σκουπίδια η Γαία τα ξεφορτώνεται δίχως υποδείξεις και δίχως να αναμένει ανάληψη δράσης για τη.. σωτηρία της. Να βγαίνεις από την ευεργεσία των θαλάσσιων ψυχρών υδάτων, και να μπαίνεις σε σούπερ μάρκετ και να βλέπεις τα θλιβερά αυτά φοβικά ανθρωπάρια με τις μάσκες, αξία ανεκτίμητη.. Ο κοινός μέσος (εμβολιασμένος) νους, τελεί σε πλήρη και ολοκληρωτική πλάνη περί των πραγμάτων ουσίας.

ΝΙΚΑΝΔΡΙΚ είπε...

Καλημερα μεσιε
Δοξαζω το θεο που μεγαλωσα με ανθρωπους που μου διδαξαν την αξια της Ελευθεριας.
Προσωπικα τους λυπαμαι γιατι προκειται περι καταντιας,να σε φτυνουν και να λες ολα πανε καλα.
Θα ξυπνησουν ξαφνικα γιατι τελειωνει ο δρομος της στρουθοκαμηλου ερχονται εξελιξεις,χωρις υπερβολη τα ποσοστα θανατων ειναι υπερβολικα σε μικρες σχετικα ηλικιες.

Ανώνυμος είπε...

και γιουροφάητερ να μην πάρουν,παζαρεύουν κινητήρες από τη Ρολς Ρόις για τους Τα'ι'φούν άκουσα κάπου χτες
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ