ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Ο Μιθριδατισμός του Μαξίμου

 

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Ο Μιθριδατισμός του Μαξίμου 
 
Ο όρος "μιθριδατισμος" προέρχεται από τον Μιθριδάτη τον ΣΤ', βασιλιά του Πόντου, ο οποίος εξαιτίας του μεγάλου φόβου του μήπως τον δηλητηριάσουν οι παλατιανοί του, χορηγούσε στον εαυτό του βαθμιαία αυξανόμενες μη θανατηφόρες δόσεις δηλητηρίου, ώστε να αναπτύξει τελικά ανοσία.
 
Σύμφωνα με τη μυθολογία, μετά την ήττα του από τον Πομπήιο που οδήγησε στην διάλυση του Βασιλείου του Πόντου υπό αυτήν την Περσική δυναστεία, ο Μιθριδάτης αποπειράθηκε τελικά να αυτοκτονήσει χρησιμοποιώντας δηλητήριο, αλλά απέτυχε λόγω της ανοσίας που είχε αναπτύξει. Τελικά κατέφυγε σε έναν μισθοφόρο για να τον διαπεράσει με σπαθί.
 
Ο όρος χρησιμοποιείται από τότε και μεταφορικά για να περιγράψει τη σταδιακή εξοικείωση και αποδοχή πραγμάτων που προηγουμένως θεωρούνταν ιδιαίτερα επικίνδυνα. Αν το ψάξει κανείς, από κάτι παρόμοιο πρέπει να πάσχει η επικοινωνία των σημερινών ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου, αν δεν την επιδιώκει κι όλας.
 
Ζώντας υπό τον φόβο μιας επικείμενης ηχηρής πτώσης λόγω που δεν τους βγήκε τίποτα, φοβούνται ο ένας τον άλλον κρατώντας όποια συνενοχή ακόμα με λίστες Φουρθιώτη και ντιλάκια επί ντιλακίων εξυπηρέτησης ημετέρων, που τελικά λειτουργούν και ως μοχλοί εκβιασμών. Η συγκολλητική τους ουσία.
 
Και δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη με μικρές μη θανατηφόρες δόσεις fake οτινάνε:
 
Ειδήσεις, στατιστικές και στημένες γκριμάτσες ή προκλητικές δηλώσεις δήθεν αρίστων, που προκαλούν πλέον καθημερινά με παιδαριώδεις γελοιότητες και θεσμικά ατοπήματα, για να τραβήξουν σε αυτά την προσοχή. Ελπίζοντας να επιβιώσουν έτσι επικοινωνιακά μέχρι που θα αναγκαστούν να το πιουν το πικρό ποτήρι, μέχρι τον πάτο.
 
Τώρα έχουμε και μια καθημερινή αποκάλυψη ενός σκανδάλου, που το κάθε ένα λειτουργεί για να ξεχαστεί το προηγούμενο. Μέχρι να πούμε ότι και αυτά είναι κάτι το φυσιολογικό, ένα "φυσικό φαινόμενο" όπως το όρισε ο Πάπας του ελληνικού νεοφιλελευθερισταν, ο γνωστός "εγώ μόνο προήδρευα" Κώστας Σημίτης.
 
Η ιδεολογία τους όμως ήδη κατέρρευσε παντού και ο εγχώριος τωρινός βασιλιάς της είναι γυμνός και κενός περιεχομένου. Και αυτό είναι το μόνο που δεν είναι σκάνδαλο αλλά ένα φαινόμενο φυσικό να επισυμβεί, μετά από τόσες δεκαετίες δόσεων από φαρμάκι. Και μην έχοντας να πει κάτι άλλο, μπας και διαφοροποιηθεί, το γύρισε στον βαρύ σταλινισμό (στην φώτο άνωθεν ενδεικτικά), αλλά με ακροδεξιά ρητορική. Μπας και το σώσει...
...
"Γραμμή", αντιλάλησε αδιάφορος ο τιμονιέρης.
Αυτήν πάντα την φοβάμαι όταν τα νερά είναι αχαρτογράφητα και οι γάτες εξοικειωμένες στο δηλητήριο..." (Σεφέρης)
 
Όλα τα άλλα, τα γράφει η ιστορία.
Τι δεν καταλαβαίνεις;; Γκουγκλαρε το, ο Τσιφορος δεν έγραψε τίποτα περί αυτού

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

τόσα Τρότσκια και ΚουΚου'Εδια έχει γύρω του, λογικό να κάνει τον Μαο των Βαλκανίων ως ρελάνς στον προηγούμενο γουώναμπή καΤσέΚαιΒάρα της ΝΑ €υρώπης
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ