ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Η ΕΕ ΑΠΟ ΕΞΑΓΩΓΟΣ ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΕΙΝΑΣΕΙ;;

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Η ΕΕ ΑΠΟ ΕΞΑΓΩΓΟΣ ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΕΙΝΑΣΕΙ ;;

Τρεις οι παράγοντες:
 
🔸Το μοντέλο της υπερεντατικής εκμετάλλευσης που έχει επιλέξει να επιδοτεί, απαιτεί χημικά λιπάσματα, που τώρα βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο του ανεξέλεγκτου Πούτιν, άμεσα ή μέσω του ελέγχου της αγοράς ενέργειας. Ήττα πρώτη
 
🔸Οι τρεις τελευταίες ΚΑΠ στηρίζονται στην στρεμματική βασική επιδότηση των παραγωγών ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ και τι αυτή καταναλώνει σε ενέργεια ή άλλους φυσικούς πόρους, αντικαθιστώντας μια προηγούμενη ΚΑΠ που επιδοτούσε παραγόμενο προϊόν και που οδήγησε σε υπερπαραγωγή (και πτώση τιμών). Από εκείνη έμεινε και το "όλα τα κιλά όλα τα λεφτά" που λένε ακόμα σε μερικά μπλόκα κάθε Φλεβάρη. Ήττα δεύτερη.
 
🔸Στο γράφημα φαίνεται ποιος ελέγχει και τις τιμές των τυποποιημένων προϊόντων τροφής στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
 
Σύμφωνα με την Oxfam International που το εφτιαξε, οι Mondelez/Kraft, ABF, Coca-Cola, Nestlé, PepsiCo, P&G, Johnson & Johnson, Mars, Danone, General Mills, Kellogg's, και Unilever ελέγχουν, άμεσα ή έμμεσα, σχεδόν το 100% των ετικετών τυποποιημένων διατροφικών προϊόντων που βρίσκουμε σήμερα στα ράφια σε όλο τον πλανήτη!
 
Μία μόνο από αυτές τις 10 είναι εταιρία με έδρα στην ΕΕ. Και σχεδόν όλες κατηγορούνται για προώθηση μεταλλαγμένων πρώτων υλών με κλειδωμένους με πατέντες σπόρους/γενετικό υλικό. Ήττα τρίτη.
 
Συμπεράσματα 
 
✔️Αν κάποιος είναι ο ηττημένος σε αυτόν τον πόλεμο της Ουκρανίας, τότε σίγουρα αυτός είναι η ΚΑΠ και το ευρώ. 
 
✔️Η συμβατική διαχείριση των επιδοτήσεων, στην οποία αρκούνται ΟΛΟΙ οι υπουργοί γεωργίας μας τις τελευταίες δεκαετίες, προφανώς και δεν είναι πλέον αρκετή για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης που θα είναι μεγάλης διάρκειας. 
 
✔️Το "δεν λέω τίποτα, άσε τους Βόρειους να αποφασίζουν σχετικά επί της ΚΑΠ, λεφτά να έχουμε να μοιράζουμε" (που έπαιζε μέχρι τώρα σταθερά σαν "αγροτική πολιτική), το μόνο που βοηθάει πλέον είναι την καταστροφή, που εξαπλώνεται τώρα και στην ελληνική ύπαιθρο. 
 
Υπάρχει κανένας σκεπτόμενος που να υποστηρίζει ακόμα ότι αυτή η οικονομία είναι "ελεύθερη" που την ρυθμίζει κάποιο "αόρατο χέρι";;
 
Σανός για άλογους και αλόγατα, και αυτός μεταλλαγμένος!
 
Όπως και ο νεοφιλελευθερισμός και τα δόγματα του, όπως εκείνα τα νεοφιλελέ μοντέλα Πισαρίδη για υπερσυγκέντρωση των εκμεταλλεύσεων κάτω από 2-3 μεγάλους ομίλους μεταλλαγμένων ή αγροεφοφίων, που ούτε λύσεις μπορεί να δώσει ούτε αμφισβητείται (στο πολιτικό επίπεδο) από την ακροδεξιά.
 
Άρα, πάρε το αλλιώς! Έχει και άλλα βράχια μπροστά, που του Καστελόριζου να δείχνουν τώρα σαν βοτσαλάκια σε παραλία.
 
✔️Το ευρώ ήταν ο στόχος και του Πούτιν και του θείου Σαμ, και τα κατάφεραν! Το έριξαν εύκολα στο καναβάτσο για να τους βγεί τώρα η διευθέτηση ενός κόσμου χωρισμένου πάλι στα δύο. Με την Ευρώπη στα τέσσερα.
 
Υ.Γ Θα μου πει κάποιος ότι η λύση είναι Οργάνωση των μικρών παραγωγών σε Ομάδες Παραγωγών και ενίσχυση των προϊόντων τους από τους καταναλωτές. Όμως...πήγατε ποτέ σε μια τράπεζα να δείτε πως τους αντιμετωπίζουν;; Από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα, εκεί και η λύση του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: