ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Ενδιαφέρον του ΓΕΣ για M2A3 Bradley – Τί ισχύει για M1 Abrams και M1128

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Α δηλαδή είμαστε δυο φορές μαλάκες και σκεφτόμαστε να χρηματοδοτήσουμε την αγορά τυχόν lynx απ' τους Αμερικανούς.Γιατί εάν οι Γερμανοί πάρουν το συμβόλαιο για αμερικανικό lynx θα τους έχουμε χρηματοδότηση για τα νέα τους ΤΟΜΑ μέσω των bradley.


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 27 Μαΐου, διακινήθηκε η πληροφορία της επιδείξεως ενδιαφέροντος από πλευράς ΓΕΣ, για την εξασφάλιση 500 επιπλέον Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης από τις ΗΠΑ. Στα δύο ρεπορτάζ, των enikos.gr (Χρήστος Μαζανίτης) και Political (Γεωργία Γαραντζιώτη) αναφερόταν η αποστολή αιτήματος στις αμερικανικές υπηρεσίες για την παραχώρηση στην Ελλάδα 500 M2 Bradley, πέραν των 300 M2A2, για τα οποία ελήφθη ενημέρωση διαθεσιμότητος στις 10 Μαρτίου. 

Πράγματι, το ΓΕΣ απέστειλε στο Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, επιστολή αιτήματος Τιμής & Διαθεσιμότητος (Price & Availability) για τα 500 ΤΟΜΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, το αίτημα αφορά οχήματα της εκδόσεως M2A3 και όχι παλαιότερα M2A2 ODS-SA, όπως τα 300 για τα οποία υπάρχει διαθεσιμότητα.

Η έκδοση M2A3 αναπτύχθηκε την περίοδο 1994-1999 και τέθηκε σε υπηρεσία με τον Στρατό των ΗΠΑ το 2000, αποτελώντας έκτοτε την κύρια έκδοση. Οι αναβαθμίσεις της εκδόσεως Α3, αφορούν κυρίως ψηφιοποίηση και βελτίωση ηλεκτρονικών συστημάτων προς ενίσχυση της φονικότητος και της αντιλήψεως καταστάσεως από πλευράς πληρώματος. Επιπλέον θωράκιση, ενεργή και παθητική, αύξησε τα επίπεδα προστασίας. Πέραν του 3μελούς πληρώματος, μεταφέρονται 7 οπλίτες.

Το ενδιαφέρον του ΓΕΣ για M2A3, σημαίνει ότι αφορά οχήματα που βρίσκονται σήμερα σε ενέργεια, ενταγμένα σε μονάδες και όχι αποσυρμένα που θα μπορούσαν να παραχωρηθούν ως πλεονάζον υλικό (EDA). Το αίτημα, εκφράζει μεν την αυτονόητη προσπάθεια του ΓΕΣ για αναζήτηση βέλτιστων λύσεων αλλά οι διεθνείς εξελίξεις εξ αφορμής της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προδιαθέτουν για περιορισμένη αισιοδοξία. Το ενδιαφέρον για 500 επιπλέον Bradley προέκυψε, πιθανώς επειδή όπως έχει γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, η ενημέρωση για τα 300 M2A2 αφορά οχήματα σε κατάσταση «ως έχουν – όπου βρίσκονται» (as is where is), που προκαλεί προβληματισμό για μία προοπτική λύσεως με ικανοποιητική σχέση κόστους προς απόδοση και σε τι χρονικό πλαίσιο. Η εμπειρία από παλαιότερες ενημερώσεις για M2 Bradley, έδειξε οχήματα σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Σημειώνεται πως δεν αληθεύει ότι απεστάλη επιτροπή αξιωματικών του ΓΕΣ στις ΗΠΑ, προς εκτίμηση των καταστάσεως των Bradley, όπως ανέφερε ρεπορτάζ.

Πέραν των M2 Bradley, το ΓΕΣ είχε εκφράσει ενδιαφέρον παλαιότερα και για τροχοφόρα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού Stryker όπως και M1128 Stryker MGS (Συστήματος Κινητού Πυροβόλου) με πυροβόλο 105 mm. Τα τελευταία, εθεωρούντο ενδιαφέρουσα επιλογή για τις μονάδες στην Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η προοπτική παραχωρήσεως έχει αποκλειστεί εδώ και μήνες καθώς η αμερικανική πλευρά έχει αφήσει να εννοηθεί ότι τα συγκεκριμένα προορίζονται για μελλοντική ενίσχυση της Ουκρανίας.

Τέλος, για την περίπτωση των αρμάτων μάχης M1 Abrams, δεν πρόκειται παρά για ενδιαφέρον που όπως και στην περίπτωση των Bradley, υφίσταται από 15ετίας. Διευκρινίζεται ότι δεν έχει σταλεί, τουλάχιστον ακόμη, αίτημα Τιμής & Διαθεσιμότητας για άρματα Abrams αλλά υπάρχει η γενική ιδέα ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό των αρμάτων με πυροβόλο 120 mm. Παλαιότερη ενημέρωση για 90 M1A2 που επρόκειτο να αποκατασταθούν, αναφερόταν σε συνολικό ύψος δαπάνης της τάξεως του 1,2 δισ. $ που εκείνη την εποχή είχε θεωρηθεί απαγορευτικό. Συγκριτικώς, προ ημερών το κοινοβούλιο στην Ρουμανία ενέκρινε την προμήθεια 54 μεταχειρισμένων M1A2 Abrams SEPv3, έναντι εκτιμώμενου κόστους 1,1 δισ. $.

Συνοψίζοντας, τίποτα οριστικοποιημένο δεν υπάρχει ακόμη σε επίπεδο αποφάσεων υλοποιήσεως προγραμμάτων για τα ανωτέρω.

 ΠΗΓΗ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα, έτσι όπως πάει ο ΕΣ θα το γυρίσει σε παλαιοπωλείο - μουσείο. Για αποθήκη τροχαίου υλικού θα είμαστε αν τα χρειαστούν στην Ουκρανία με έξοδα συντήρησης δικά μας. Η τεχνολογία και οι εξελίξεις τρέχουν και εμείς θα αγοράζουμε όπλα που χάνουν σίγουρα. Εμπνέει σίγουρο θάνατο για τους οπλίτες μας. Γάμω το καθεστώς μας ξεφτίλες.

Kakos04

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Καλημέρα φίλε Κακέ...είπαμε δεν μας θέλουν ούτε οπλισμένους, αλλά ούτε και εκπαιδευμένους. Το γιατί είναι νομίζω προφανές.

ΝΙΚΑΝΔΡΙΚ είπε...

Καλημερα παιδες.
Στην Φρεαττυδα ανοιξε σχολη Γεωπολιτικης και Αμυντικης Πολιτικης,οσοι υποψηφιοι για υπουργοι Εξωτερικων ,Συμβουλια Ασφαλειας,Σχολες Πολεμου και γενικα για καθε ζορικη κατασταση.
Περιβολη οτι γουσταρει ο καθενας ετσι να παιρνουν και αερα τα αρχιδια τ.
Με καθε εγγραφη δωρο φρεντο εσπρεσο και μπουκαλακι νερο.

«Άρχισαν να με απειλούν με κομμένα μπουκάλια και ένα κομμένο κουτάκι μπύρας. Μου πουλούσαν τρέλα και εγώ όμως έκανα το ίδιο. Κράτησα στο χέρι μου ένα στυλό και τους έκανα να καταλάβουν πως δεν πρόκειται να κάνω πίσω».

Ετσι κανουν τα σωστα παιδια..αμ πως!!!